Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЛАГОТВОРИТЕЛНО БЯГАНЕ В УКРАИНСКА ШЕВИЦА СЕ ПРОВЕДЕ В СТОЛИЦАТА ДНЕС

Събраните 5 хил. лв. ще стигнат за един от проектите, набирането на средствата продължава

София, 24 септември 2023.- Днес в столицата в Борисовата градина се проведе благотворително бягане в украинска шевица на 2, 5 и 10 км.

Проявата беше организирана от движението “Бесарабски фронт”, клуба “Бегач” и посолството на Украйна в България. В инициативата се включиха над 100 души – украинци и българи – патриоти и поддръжници на Украйна.

Пред “УВести” Геннадий Воробьов, роден в Измаил – град, който напоследък е подложен на жестоки руски бомбардировки, като един от организаторите на бягането и управител на компанията “Netpeak Bulgaria”, сподели, че целта на днешния “малък маратон” е да се подпомогнат бесарабски българи, които воюват на фронта. Става дума за минохвъргачната рота на 41-я отделна мотострелкова бригада от Болград, която се нуждае от здрава кола, и за едно подразделение на таврийските българи (херсонско направление), което изпитва дефицит от турникети.

На импровизирания щанд можеше да се купят фланелки с украинска символика, украински сувенири, просто наша символика и др., приемаха се и директни дарения. Звучаха и украински популярни песни.

Пред събралите се говори, освен пан Геннадий, и посланикът на Украйна Олеся Илашчук. Тя помоли с минута мълчание да се почете паметта на загиналите украински герои.

После пани Олеся се включи в “маратона”, стартът на който беше даден до Националния стадион “Васил Левски”, и заедно с Олександър Лапский – дипломат в нашата амбасада, успешно преодоля 2 км, като финишът й беше аплодиран от Ирина Козик – първи секретар в родното посолство.

Същото разстояние преодоля и Райна Манджукова – българска от Украйна, която в момента ръководи Изпълнителната агенция за българите в чужбина, придружена от сестра й Лилия.

Както съобщиха организаторите, събраните 6589 лв. ще стигнат за един от проектите. На диплянката за проявата пише, че членовете на “Бесарабски фронт” лично познават бойците в горните военни подразделения и даренията ще отидат по предназначение.(УВести)

Фоторепортаж на Васил Жукивский

Геннадий Воробьов е един от организаторите на проявата
Посланик на Украйна Олеся Илашчук

Минута мълчание в памет на загиналите украински герои
Участниците в “маратона”
Загрявката е задължителна

Внимание, старт!
Олеся Илашчук и Олександър Лапский успешно преодоляха 2 км
Каузата на организаторите
Слава на Украйна!
Героям слава!
На импровизирания щанд можеше да се закупи украински фланелки, символика и сувенири
IT специалистка Петя успешно се справи с бягането и, както всички участници, получи почетен медал