Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ МАСОВО НАПУСКАТ ПОЛША. ПОЕМАТ КЪМ ГЕРМАНИЯ

Киев, 23 септември 2023.- Стотици хиляди украински бежанци са напуснали Полша. Това, обаче, не е свързано предимно със завръщане у дома. Украинците се преместват в Германия, където им се предлагат безплатни езикови курсове, високи месечни помощи и достъп до пазара на труда, съобщава “Обозревател“.

От август миналата година досега броят на украинците, получили временна закрила в Германия, е нараснал с 410 хил. В Румъния са се преместили 70 хил. души, а в Италия – 40 хил. Това не са нови бежанци, а, така да се каже, стари, които са напуснали Украйна през м.г. и които сега мигрират в рамките на ЕС. Така, например, 350 хил. души са напуснали Полша, почти 50 хил. души – Чехия.

От горните числа следва, че е налице масова миграция на украински бежанци от Полша към Германия. Нашенците научават за по-привлекателните условия на живот в ФРГ от своите роднини и приятели. Именно въз основа на препоръки се преместват 43% от бежанците, сочи проучване на платформата EWL и Центъра за източноевропейски изследвания към Варшавския университет.

Интересно е, че украинците се интересуват предимно от социалните придобивки, а не от заплатите. Така, 42% от украинците са се преместили в Германия заради по-високи социални придобивки и само 27% – заради по-високи заплати. Почти 100% от украинските бежанци преминават през интеграционен курс – децата учат в местните училища, а възрастните посещават безплатни курсове по немски език. Над 31% от бежанците са си намерили работа.

Средно на бежанците в Германия , след като платят всички месечни разходи, им остават 494 евро, т.е., те могат да спестят тези пари. А почти един на всеки осем (13%) може да спестява повече от 1000 евро всеки месец. Например, семейство бежанци, състоящо се от майка, две деца на възраст от 5 до 18 години и възрастна жена (баба), може да получи месечно плащане в размер на 1700 евро, твърди “Обозревател”.(УВести)

Нашият коментар:

Полските медии съобщават, че правителството на Полша намалява финансиране на украинските бежанци, тъй като са започнали много да тежат на бюджета. Освен това, забелязва се нарастване на негативно отношение на средностатистическия поляк към украинките, особено рускоезичните, а те предимно са такива, за съжаление.

Още по темата:

В ПОЛША УКРАИНЦИТЕ СА 15% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА

THE GUARDIAN: ПОЛЯЦИТЕ СА ПРИТЕСНЕНИ ОТ РУСКОЕЗИЧНИТЕ УКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ