Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СЛЕД УДАР ПО ЩАБА НА РУСКИЯ ЧЕРНОМОРСКИ ФЛОТ ПОНЕ ДВАМА ГЕНЕРАЛИ СА ТЕЖКО РАНЕНИ

Киев, 23 септември 2023.- Вчерашният удар по щаба на руския Черноморски флот в окупирания Севастопол е резултат от успешна операция с кодово название “Ракова клопка” на Силите за специални операции (ССО) на украинската армия, съобщава “Цензор.Нет”.

За целта Украйна е използвала крилати ракети Storm Shadow британско производство.

С такъв Су-24, който може да носи британски крилати ракети Storm Shadow, е ударен щабът на руския ЧФ в Севастопол

Ударът по щаба на Черноморския флот е нанесен точно по време на заседание на руски висши командири.

“Данните, получени от различни източници, бяха предадени на нашите ВВС за нанасяне на удар. Подробностите за атаката ще бъдат разкрити възможно най-скоро, а резултатът е десетки убити и ранени окупатори, включително висшето ръководство на флота”, се казва в изявлението на ССО. Съобщава се за най-малко 9 загинали и 16 ранени. Уточнява се, че сред ранените има и руски генерали.

Сградата на щаба на руския ЧФ Севастопол след удара (сателитна снимка)

“Сред ранените е командирът на групата генерал-полковник Александър Романчук, който е в много тежко състояние, а началникът на щаба, генерал-лейтенант Олег Цеков е в безсъзнание. Броят на ранените редови военнослужещи, които не са членове на щаба, все още се установява. Това са дежурни войници, охранители и т.н. – те не са включени в списъка, който ви дадох”, каза генерал-лейтенант Кирило Буданов пред “Гласът на Америка”.

Александър Романчук е командир на руските сили в Запорожкия сектор и е повишен в чин генерал-полковник през 2023 г. Генерал-лейтенант Олег Цеков е командир на 200-та мотострелкова бригада на Бреговите войски на Северния флот на Русия, но от началото на войната е в Украйна.(УВести)

Още по темата:

СЛЕД РАКЕТЕН УДАР ГОРИ ЩАБЪТ НА РУСКИЯ ФЛОТ В ОКУПИРАНИЯ СЕВАСТОПОЛ