Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕВРОКОМИСИЯТА ПРЕПОРЪЧВА ДА ЗАПОЧНАТ ПРЕГОВОРИ С УКРАЙНА ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС

Киев, 23 септември 2023.- Европейската комисия може да препоръча да започнат преговори за членство в ЕС с Украйна, съобщава “Європейська правда”.

Според изданието, което се позовава на агенцията “Блумбърг”, препоръката на Европейската комисия се очаква през октомври, като от украинците ще се иска по-решително да се справят с проблемите в някои приоритетни области, като сред тях е и борбата с корупцията.

Прогнозира се, че препоръката на ЕК ще се обсъжда от държавите-членки през декември на срещата на върха на лидерите в ЕС. Изданието предвижда, че позицията на някои държави, включително Унгария, с която Киев има разправии за унгарското малцинство в Закарпатска област, остава неясна. Вероятно, трябва да се очаква извиване на ръце от страна на премиера Виктор Орбан – приятел на Путин в ЕС.

Олга Стефанишина

Но в случай, че поканата ще бъде одобрена, Украйна ще започне дълъг процес на завършване на реформите и адаптиране на законодателството си с правото на ЕС в повече от 30 области, включително върховенството на закона и икономиката. Според вицепремиера по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина, Украйна няма да изпълни на 100% всички седем критерия на Европейската комисия до октомври, но се надява преговорите за присъединяване все пак да започнат. Пани Олга твърди, че до две години Украйна ще стане член на ЕС, а преди това – член на НАТО.(УВести)

Нашата справка:

Европейската комисия заяви през юни т.г., че Киев е изпълнил две от седемте стъпки по пътя към преговорите, но трябва да положи повече усилия в областта на:

– съдебна реформа,

– борба с корупцията и прането на пари,

– ограничаване на олигарсите и

– подобряване на отношението към малцинствата.

ФОН ДЕР ЛАЙЕН ГОВОРИ ЗА ЧЛЕНСТВОТО НА УКРАЙНА В ЕС