Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКИ ТАНКОВЕ ВЕЧЕ СА ЗАД ПОСЛЕДНАТА ЛИНИЯ НА РУСКАТА ОТБРАНА В ЗАПОРОЖКА ОБЛАСТ

Киев, 22 септември 2023.- Украински бронирани машини вече действат зад последната линия на руските отбранителни укрепления, четем в доклада на Американския институт за изследване на войната (ISW). Но още твърде рано да се каже, че украинските въоръжени сили са пробили напълно този отбранителен рубеж на окупаторите.

Геолокационните карти, публикувани на 21 септември, показват, че украинските танкове и други бронирани машини са напреднали на юг от руските противотанкови ровове и прегради от типа “драконови зъби”, които са част от трилинейната отбрана, и са водили ограничени бойни действия непосредствено западно от село Вербове (на 18 км югоизточно от Орихив). Не е ясно, обаче, дали украинските сили удържат тези позиции”.

Анализаторите от ISW съобщават, че за първи път са наблюдавали, как украинците използват бронирани машини извън трилинейната отбрана на руската армия. Подчертава се, че присъствието на украински танкове, БМП и друга тежка техника зад последната линия на сегашния руски отбранителен рубеж показва, че украинците са си осигурили пробив на първите две линии в достатъчна степен, за да придвижат техниката си напред.

“Способността на украинските войски да придвижват бронирани машини до и през най-силните руски отбранителни съоръжения, предназначени да ги възпират, и да оперират с тези машини в близост до подготвени руски отбранителни позиции, е важен знак за напредък в украинската офанзива”, казват анализаторите.

ISW отбелязва, че допълнителни видеоклипове с геолокация, публикувани на 20 и 21 септември, показват, че украинските войски са напреднали и на запад и югозапад от село Вербове.

Вероятно, руските войски, които в момента се отбраняват в западната част на Запорожка област, не са успели да попречат на украинските сили да напредват постепенно, но стабилно от средата на август насам.

ISW пише, че се наблюдава бавно, но сигурно настъпление на украинските войски в региона, въпреки че руските военни са прехвърлили в този район сравнително елитни части, за да засилят отбранителните си способности.

Днес е 576-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 274950 (+480 за един ден), самолети – 315, хеликоптери – 316, танкове – 4644, БМП – 8891, артилерийски системи – 6177, средства за ПВО – 528, реактивни системи за залпов огън – 785, автомобили – 8690, дронове – 4858, кораби и катери – 20.(УВести)