Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БАЙДЪН КЪМ ЗЕЛЕНСКИЙ: САЩ ЗАЕДНО С ОЩЕ 50 СТРАНИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ВИ ПОДКРЕПЯТ

Киев, 22 септември 2023.- Президентът на САЩ Джо Байдън посрещна украинския президент Володимир Зеленский в Белия дом и заяви, че Америка остава ангажирана да подкрепя усилията на Украйна да се защити от руската агресия, съобщава “Українська правда”.

“По-рано тази седмица на Общото събрание на ООН ясно заявих, че никоя нация не може да бъде истински сигурна в света, ако не се застъпим за свободата на Украйна като отговор на руската бруталност и агресия. Ето защо събрахме коалиция от над 50 държави, за да помогнем на Украйна да се защити. Това е от решаващо значение”, заяви Байдън.

Американският президент подчерта, че Съединените щати са започнали процеса на “официализиране на нашия дългосрочен ангажимент към сигурността на Украйна” заедно с другите държави на G-7 и други международни партньори и затова подкрепят “справедлив и траен мир, който зачита суверенитета и териториалната цялост на Украйна”.

Президентът на САЩ също така похвали “огромната храброст” на украинския народ.

“Той вдъхнови света, наистина вдъхнови света с решимост да защитава тези принципи и заедно с нашите партньори и съюзници, американският народ е решен да направи всичко възможно, за да се увери, че светът е с вас”, каза Байдън.

Очаква се по време на срещата си със Зеленский Байдън официално да обяви нова военна помощ на стойност над $325 млн. Според предварителни съобщения, тя ще включва:

Системата HIMARS е страшилище за руския окупатор. Украйна се нуждае поне от 1000 такива установки

– ракети AIM-9M за противовъздушна отбрана; допълнителни боеприпаси за HIMARS; системи за противовъздушна отбрана Avenger; картечници за борба с безпилотни въздушни системи; 155 мм артилерийски снаряди, включително DPICM (касетъчни); 105-мм артилерийски снаряди; ракети за оптично проследяване (TOW); противотанкови системи Javelin и AT-4; над 3 млн. патрони различен калибър; 59 леки тактически превозни средства; боеприпаси за разчистване на препятствия; резервни части, техническо обслужване и друго полево оборудване.

Володимир Зеленский е в САЩ за участие в Общото събрание на ООН. Вчера той е имал срещи в Сената и Конгреса на САЩ.

От началото на руската агресия против Украйна на 24 февруари 2022 г. това е трета лична среща между Джо Байдън и Володимир Зеленский.(УВести)