Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СВАЛИХМЕ 36 РУСКИ КРИЛАТИ РАКЕТИ ОТ ОБЩО 43. ОТГОВОРИХМЕ С УДАР ПО ЛЕТИЩЕТО “САКИ” В КРИМ

Киев, 21 септември 2023.- Общо 43 крилати ракети е изстреляла Московия по територията ни, от тях само седем не сме свалили, съобщават от родните ВВС.

Изстрелването е започнало в 3:40 тази нощ от десет стратегически бомбардировачи Ту-95МС от района на руския град Енгелс и е продължило на няколко вълни. Врагът е използвал ракетите X-101, X-555 и X-55.

Руски Ту-95

За отблъскване на нападението са били задействани зенитно-ракетни войски, изтребители на ВВС, подразделения на мобилните огневи групи на Силите за отбрана на Украйна и други средства.

В резултат на тази руска атака по Украйна са били ранени 20 души и повредени 40 сгради в Киев, Ривне, Черкаси. Пострадал е и един енергиен обект, след което без ток са останали няколко населени места.

В отговор структурите на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и ВМС са провели специална операция в окупирания Крим, нанасяйки мощен удар по летището “Саки”. Изданието “Українська правда” съобщава, че службите ни са използвали най-напред безпилотни самолети, за да претоварят руската ПВО там, след което са изстреляли ракети “Нептун”.

Украински ракетен комплекс “Нептун”

По това време на летището са се намирали най-малко 12 бойни самолета, включително Су-24 и Су-30, както и зенитно-ракетни комплекси “Панцир”. Имало е и база за обучение на оператори на безпилотни летателни апарати “Mojaher”. Тези дронове-камикадзе се използват от руснаците за координиране на въздушните им нападения и поразяване на инфраструктурни обекти.

От СБУ казват, че са уцелили, където трябва, и са нанесли сериозни щети на оборудването на окупаторите.(УВести)