Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУМЕН РАДЕВ СЕ УКЛОНИ ОТ СРЕЩАТА С ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСКИЙ, ПРАТИ МАРИЯ ГАБРИЕЛ

София, 21 септември 2023.- Президентът Румен Радев, който е в Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН, не отиде на срещата с президента на Украйна Володимир Зеленский, румънския президент Клаус Йоханис и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Вместо на ниво държавен глава страната ни бе представена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, съобщава електронното издание “Офнюс”.

Пресцентърът на Радев пуска активно информации от срещи с арабски шейх и с корейския президент, но няма и дума защо държавният глава липсва в далеч по представителния и важен формат.

Вероятно на Румен Радев не му е минало от посещението на Зеленский в София на 06 юли, когато украинският президентът обясни подробно и засрамващо на бившия военен пилот каква е разликата между конфликт и война и защо страната му се съпротивлява против руската агресия.

Срещата на Румен Радев и Володимир Зеленский на 06 юни 2023 г. на “Дондуков”, №2

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е провела среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президента на Украйна Володимир Зеленский по време на 78-та сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от министерството й.

Тримата са обсъдили Плана за действие, регулиращ вноса на селскостопански продукти от Украйна и перспективите пред региона за свързаността.

Зеленский и Фон дер Лайен са благодарили на правителството на България за усилията и конструктивните преговори.

Президентът на Украйна подчертал ключовата роля на лидерите на парламентарните групи в Народното събрание, подкрепили решението, с което отпада забраната за внос.

“Украйна оценява, че решението на България да не удължи забраната за внос на украински селскостопански продукти не е било леко”, – каза след срещата вицепремиерът Мария Габриел.

Външният министър на България допълни, че точно в момент на трудност, когато “изразяваш солидарност, когато имаш силата да вземеш такива решения, това се оценява”.

“Съгласих се с Европейската комисия, че сега е важно да се види, че новото решение не създава рискове и дисбаланси на пазара. Подчертах необходимостта от всекидневен обмен на информация и комуникация за тези, които имат най-голяма нужда от нея”, подчерта Габриел.

Въпреки че Народното събрание реши да отпадне забраната за внос на украински продукти, в сряда Министерският съвет и протестиращите зърнопроизводители подписаха споразумение, според което “в близкия период няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна“.

Причината за решението са двудневните протести в цялата страна на производители, които настояха забраната за внос да бъде удължена, а “компенсациите на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове” да бъде изплатена до края на септември, съобщава “Офнюс”.