Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗЕЛЕНСКИЙ В КОНГРЕСА НА САЩ ПОИСКА “ВЪЗДУШНО ПРИКРИТИЕ И АРТИЛЕРИЯ С ГОЛЯМ ОБСЕГ”

Киев, 21 септември 2023.- Днес президентът Володимир Зеленский, който се намира в САЩ за участие в Общото събрание на ООН, се срещна с лидерите на Конгреса във Вашингтон.

Володимир Зеленский в Конгреса на САЩ днес

Това съобщи говорителят на Камарата на представителите от Републиканската партия Кевин Маккарти.

По думите на Маккарти, той се е обърнал към Зеленский с въпрос: “От какво се нуждаете?”, на който украинският президент е отговорил: “Въздушно прикритие и далекобойна артилерия, способна да поразява руснаците, окупирали Крим”, пише електронното издание “Цензор.Нет”.

Кевин Маккартни

Държавният ни глава разказа за ситуацията на фронта и описа как протичат бойните действия. Въз основа на това, което е разбрал, и поставяйки американските военни на мястото на украинците, Маккарти сподели, че САЩ “не биха изпратили свои войски при такива условия”, без да осигурят по-мощно въздушно прикритие.

Председателят на Камарата на представителите добави, че САЩ и Украйна не могат да позволят ситуацията да се превърне във война на изтощение.

“Путин иска да сломи волята на американския народ и европейците, но ние не можем да позволим това да стане”, каза Маккарти.

Конгресменът изрази и известно разочарование от администрацията на американския президент Джо Байдън. Според републиканеца, Байдън бил заявил, че, за да се увеличи военната помощ за Украйна, трябвало да се види план за победа, отчетност и т.н.

Въпреки това, Маккарти вярва, че ще успее да спечели републиканците, които са скептични по отношение на увеличаването на помощта и доставките за Украйна.

По-рано се е съобщавало, че по време на посещението си в Капитолия президентът на Украйна ще разговаря с лидерите на Републиканската и Демократическата партия в двете камари на Конгреса.

След това той ще се срещне с Джо Байдън в Белия дом, където се очаква президентът на САЩ да обяви нов пакет от американска военна помощ.

Това е второто посещение на Зеленский във Вашингтон след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. То се провежда в момент, когато Конгресът на САЩ разглежда искането на Белия дом за отпускане на допълнителна помощ за Украйна в размер на $24 млрд..

Но одобрението на тези средства все още не е сигурно, тъй като в Републиканската партия има сериозни разногласия по въпроса. Някои десни републиканци, водени от Доналд Тръмп, твърдят, че САЩ предоставят на Украйна твърде голяма помощ и трябва да се съсредоточат върху вътрешноамериканските приоритети.(УВести)