Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДВА САМОЛЕТА И ХЕЛИКОПТЕР СА ВЗРИВЕНИ НА ЛЕТИЩЕ В МОСКОВСКА ОБЛАСТ

Киев, 20 септември 2023.- Преди два дни два самолета и един хеликоптер са били повредени на летище “Чкаловски” в Московска област.

Това съобщиха от пресслужбата на Главно управление “Разузнаване” (ГУР) на министерството на отбраната на Украйна.

“На летище “Чкаловски” групата на Следствения комитет на Руската Федерация разследва саботаж, в резултат на който на 18 септември 2023 г. са нанесени сериозни щети на два самолета и един хеликоптер. Инцидентът е предизвикал истерия сред висшите военни, защото на летището са базирани правителствени самолети и специални самолети (разузнавателни)”, се казва в съобщението.

По данни на нашето ГУР, на летището с експлозиви са взривени самолети Ан-148 и Ил-20 за комплексно разузнаване (и двата принадлежащи на 354-и авиационен полк на специалните сили), както и хеликоптер МИ-28Н, който преди това е участвал активно в свалянето на украински ударни дронове над Московска област.

“Пораженията по самолетите не позволяват бързото им възстановяване. Опашната част на хеликоптера е повредена от експлозията. Друг Aн-148, който се е намирал до останалите, е получил незначителни повреди. Руските правоохранителни органи предприемат мерки за откриване на диверсантите и ограничаване на разпространението на информация за инцидента в местните медии”, заявиха от ГУР.

Днес пък са били чути взривове и в близост до военното летище “Белбек” в окупирания Крим, съобщава “Цензор.Нет”. На публикуваните видео се вижда полетът на крилата ракета в посока към летището. Съобщава се и за задействане на руската ВПО край село Чорноморске.

Според някои сведения, днес движението по Керченския мост е временно спряно.(УВести)