Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕК УДЪЛЖАВА С ЕДНА ГОДИНА ВРЕМЕННАТА ЗАКРИЛА ЗА УКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ

София, 19 септември 2023.- Европейската комисия предлага срокът на временната закрила за хората, бягащи от агресията на Русия против Украйна, да се удължи допълнително до 03 март 2025 г. Сегашният й срок е 04 март 2024 г. Удължаването ще даде сигурност и подкрепа за над 4 млн. души, ползващи се със закрила в целия ЕС. Предложението на ЕК трябва да бъде прието от Съвета, съобщават от представителството на ЕС в София.

ЕС задейства Директивата за временната закрила на 04 март 2022 г. с единодушно решение на държавите-членки и тя беше автоматично удължена с една година. Комисията смята, че предпоставките продължават да са налице и поради това мярката следва да бъде удължена като отговор на нестабилната ситуация, която все още не дава възможност на лицата, ползващи се с временна закрила в ЕС, да се завърнат безопасно и трайно.

Със задействането на временната закрила, само седмица след бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна, държавите членки демонстрираха безпрецедентна солидарност с украинския народ като не само приеха бягащите от войната украинци, но и положиха целенасочени усилия за приобщаването им в обществото.

Заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас заяви:”Докато е необходимо, Европейският съюз ще подкрепя Украйна – солидарност, която беше олицетворена от предоставянето на статут на незабавна закрила за всички, бягащи от войната на Русия. Днес, когато войната продължава, призоваваме държавите-членки да се обединят още веднъж и да удължат временната закрила за още една година”.

Директивата за временната закрила осигурява незабавна закрила и достъп до права в ЕС, включително права на пребиваване, достъп до пазара на труда, жилищно настаняване, социално подпомагане, медицинска и друга помощ. Директивата спомага за предотвратяване на натиска над националните системи за предоставяне на убежище и позволява на държавите членки да управляват процеса организирано и ефективно, подчертава се в съобщението.(УВести)