Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

АГЕНЦИЯТА ПО БЕЗОПАСНОСТ ХРАНИТЕ: НЯМА ТЕЖКИ МЕТАЛИ В ЖИТОТО ОТ УКРАЙНА

София, 19 септември 2023.- Не отговарят на истината твърденията, че житото, идващо от Украйна съдържа тежки метали и се използва в България като фуражи, с които се хранят животните. Това обяви д-р Галя Викьова от Българската агенция по безопасност на храните вчера, съобщава “Медиапул“.

Галя Викьова от БАБХ

“Взети са 575 проби от 01 октомври 2022 г. до май 2023 г. Няма отклонения в показателите. Тези проби са взети по време на засилен контрол”, каза Викьова, която е заместник изпълнителен директор на контролния орган.

Притеснителното твърдение бе хвърлено в публичното пространство от Марияна Кукушева от Съюза на хлебопроизводителите в ефира на Нова ТВ.

Засиленият контрол означава, че се вземат проби от всяка пратка във вътрешността на страната в точката на местоназначението, уточни представителят на агенцията. Тя съобщи, че има заповед, според която от днес засиленият контрол се възобновява.

Галя Викьова посочи още, че украинският слънчоглед е с много добри показатели – с 46% до 49% масленост, което е над заложеното в българския държавен стандарт.

“Законодателството в областта на храните, специално за етикетирането, което е единно за целия ЕС, има ясни правила как се обявява произходът. Например, ако в халвата украинският слънчоглед е 35%, на етикета се изписва – “произход “Украйна”, обясни д-р Викьова.(УВести)

Нашият коментар:

Марияна Кукушева от Съюза на хлебопроизводителите в България, без да й мигне окото, изръси по Нова ТВ, че в украинското зърно има тежки метали, при което нито представи съответния документ за проба, нито друго потвърждение на казаното от нея. По същото време, и водещите от Нова ТВ не са задали на женката уточняващ въпрос: “А с какво подкрепяте думите си?”