Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА Е ГОТОВА ДА ИЗНЕСЕ 56 МЛН. ТОНА ХРАНИ ЗА СВЕТОВНИТЕ ПАЗАРИ

Киев, 18 септември 2023.- През настоящия сезон (2023-2024 г.) Украйна е готова да изнесе до 56 млн. т храни на световните пазари.

Усилената работа на украинските фермери и благоприятните метеорологични условия гарантираха добра реколта, заяви заместник-министърът на аграрната политика и храните на Украйна Маркиян Дмитрасевич.

“Русия продължава да играе картата на изнудването с глада. Но “игрите с глада” вече не се приемат от света и, което е важно, от африканските държави. По време на пълномащабната кървава и изтощителна война Украйна е изпратила над 90 млн. т храни на пазарите в Африка, Азия и Европа. И тази тенденция трябва да се запази”, сподели Дмитриевич.

Той подчерта, че подкрепата на международната общност е важна за Украйна. По-специално, Украйна се нуждае от допълнително оборудване за противовъздушна отбрана, за да защити инфраструктурата си за износ на селскостопански продукти, от помощ за разминиране на земеделски земи и от възстановяване на земята и околната среда след взрива на агресора в Каховската водноелектрическа централа.

По някои сведения, в резултат на вражеските бомбардировки Украйна е загубила 30% от пристанищните си мощности за износ на зърното и други храни, най-вече в Измаил и Одеса.(УВести)