Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СТРАТЕГИЧЕСКА ПОВРАТНА ТОЧКА

Всяко прекратяване на войната без поражение на Русия ще бъде възприето от авторитарните режими като победа на Путин

Киев, 17 септември 2023.- Неотдавна на среща с представители на дипломатическия корпус отново бяха обсъдени 10-те точки от Формулата на мира на президента Володимир Зеленский и механизмите за нейното прилагане, пише в статията си Олексий Данилов – секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, публикувана в “Главком”. В тази връзка бих искал да подчертая няколко важни момента, които ще определят нейното пълноценно прилагане.

Олексий Данилов – секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна

Да вземем точка от Формулата на мира, която предвижда изтеглянето на всички руски войски и въоръжени формирования от територията на Украйна и възстановяването на пълния контрол върху цялата украинска държавна граница. Това, несъмнено, е ключов елемент в украинската инициатива, без който цялата структура е неефективна.

Има само едно ефективно решение на този проблем – деокупация на украинските земи с военни средства. Русия и нейната управляваща клика не разбират друг език освен езика на силата и оръжията. Затова Формулата на мира е формулата за оръжия. Колкото по-скоро Украйна получи достатъчно модерни оръжия, толкова по-скоро ще се върнем към по-безопасна ситуация в Европа и света.

Практиката на дозиране на военната помощ за Украйна от страх да не се раздразни Путин и политиката да не се провокира Русия към по-нататъшна ескалация е фундаментално погрешна. Отказът или забавянето на предаването на модерни оръжия на украинските въоръжени сили е пряко насърчаване на Кремъл да продължи войната, а не обратното.

Колкото по-убедително за Русия е предимството на западните оръжия в ръцете на украинците на сушата, в морето и във въздуха, толкова по-близо ще бъдем до постигането на стратегическите си цели, а те съвпадат с целите и ценностите на демократичния свят.

HIMARS всяка страх на Русия

Например, пълното или частично елиминиране на руския Черноморски флот, което е решима задача, би ускорило значително процеса на намиране на изход от войната. Това би било добра демонстрация на липсата на способности на руската армия да се противопостави адекватно на западните технологии, което би очертало много тъжна картина на по-нататъшните събития.

Ще кажа така: там, където се налага спешна операция, няма нужда от лекарствена терапия.

Но съществува проблем. Това, което украинците знаят, за което нашите полски приятели, приятелите от балтийските държави – Естония, Литва и Латвия – постоянно ни предупреждават, все още не се знае и отказва да бъде повярвано от много политици от двете страни на земното кълбо, които са отговорни за вземането на решения дали да подкрепят Украйна и да осъдят Русия.

Patriot” успешно брани Киев

И това е въпреки факта, че вече сме на 570-я ден от пълномащабната война, която Русия започна против Украйна. И когато вече трябва да е ясно с какъв грозен и изключително опасен субект си има работа светът. След десетки хиляди жертви, разрушения, непрекъснати военни престъпления и престъпления против човечеството някои хора все още имат илюзии за възможността за диалог.

По-голямата част от пътя е зад гърба ни и има още много да се извърви, сега се намираме в стратегически повратен момент.

Спринтът, който всички очакваха с нетърпение, е заменен от бягането с препятствия, което има различни правила и изисквания към физическото състояние и подготовката на атлетите.

По време на войната станаха много нещо, за което Украйна и целият свят не бяха готови, но те показаха твърдост и устойчивост – точно това, което е необходимо сега в условията на новата реалност.

Когато бъдещето е плашещо несигурно и непредсказуемо, човек може да се умори и да се изкуши от скептицизъм или компромиси – точно на това се основават сметките на Путин. Ето защо не е случайно, че, осъзнавайки повратната точка, има признаци за известна медийна подготовка на общественото мнение в тази посока.

Авторитетни и влиятелни медии публикуват статии, които популяризират няколко основни теми:

– оптимизмът за успеха на Украйна започна да намалява;

– офанзивата на Украйна се е провалила, а боеспособността на страната намалява с всеки изминал ден;

– Въоръжените сили на Украйна няма да имат капацитета да освободят териториите;

– способността на Украйна да устои на войната се измерва със седмици и месеци;

– ресурсите на Русия са неограничени и са необходими на световната икономика;

– по-добре е конфликтът да приключи бързо, дори ако това позволи на Русия да запази завзетите територии.

Кремъл, от своя страна, изпраща фалшиви сигнали за своята “миролюбивост” и готовност за прекратяване на войната, което забавя и решението на Запада да предостави на Украйна нови видове оръжия и военно оборудване или да увеличи доставките на съществуващите.

Всичко това създава описаната във у “Foreign Affairs” заплаха от “бавно разплитане на внимателно създадената мрежа от чуждестранната помощ”.

Демократичните страни от G-7 не трябва допускат умора от войната на Русия против Украйна

Така че прилагането на Формулата на мира трябва да бъде по-успешно и, ако е възможно, по-бързо. За да се предотврати “разплитането на мрежата от помощи”, смятам, че нашите партньори трябва, първо, да формулират съгласувана формула за собственото си виждане за победата на Украйна, което създава политическа отговорност.

Второ, предвид политическите изборни цикли и възможните промени в ситуацията в Европа и САЩ, би било далновидна стъпка да се запише военната помощ за Украйна в дългосрочни цикли и законодателство.

Трето, да се разработи и приложи комплект от мерки за компенсиране на така наречената “военна умора”.

Четвърто, да се препланират съвместните дейности по всички точки от Формулата на мира по отношение на времето и последователността, като се има предвид евентуалният им дългосрочен характер.

Туморът на съвремието

Бих искал обаче още веднъж да подчертая, че Путин и неговата война са рак. Ако той не бъде отстранен напълно и окончателно, е само въпрос на време да се появи отново в още по-лоша форма с метастази, разпространяващи се по цялото тяло.

Нима някой си мисли, че може да се преговаря с раков тумор?

И още нещо. Всяко прекратяване на войната без поражение на Русия ще бъде възприето от авторитарните режими като победа на Путин и това ще бъде сигнал за започване на конфликти и войни за територии от различен вид и статут – първо в регионален, а след това и в глобален мащаб, заключва Олексий Данилов.(УВести)

Още по въпроса:

УКРАИНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ИЗЛОЖИ ПРЕД G-20 ДЕСЕТ ТОЧКИ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ВОЙНАТА И СВЕТОВНАТА КРИЗА