Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОДОБРИ ПРОЕКТА НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ЗА 2024-ТА. ЗА ОТБРАНАТА ОТИВАТ 50%

Киев, 16 септември 2023.- Министерският съвет на Украйна одобри проектобюджета за 2024 г. със собствени приходи в общия фонд на държавния бюджет в размер на 1,56 трлн. гривни (19,5 млрд. евро) и разходи в размер на 3,1 трлн. гривни (39 млрд. евро).

Денис Шмигал

Това съобщи министър-председателят Денис Шмигал вчера.

Отбелязва се, че основният фокус на този проект е отбраната и сигурността. Поради това повече от 50% от всички бюджетни средства – 1,685 трлн. гривни – ще бъдат отделени за тези цели.

“Тази сума е със 113 млрд. гривни повече, отколкото през тази година. Ще има още повече оръжия и оборудване. Повече безпилотни самолети, боеприпаси, ракети. Както и тази година, всяка гривна от данъците, платени от гражданите и бизнеса, ще бъде използвана за подкрепа на нашите Сили за сигурност и отбрана”, подчерта премиерът.

Вторият приоритет в новия бюджет е социалната сфера. Бюджетните разходи ще възлязат на 469 млрд. гривни, което е с 25 млрд. повече спрямо тази година.

Третият приоритет е здравеопазването и образованието. За сектора на образованието отделяме 179 млрд. гривни, което е с 23 млрд. гривни повече от тази година. За здравеопазване ще отделим 202 млрд. гривни, което е с 24 млрд. гривни повече, отколкото през 2023 г.”, добави министър-председателят.

Освен това, разходите за подпомагане на ветераните ще бъдат удвоени – от 6,8 млрд. гривни през 2023 г. до 14,3 млрд. гривни през следващата година.

Петият приоритет е възстановяването на нашата икономика. Не се планира увеличение на данъците. Правителството продължава да прилага програмите за облекчени кредити, програмата за безвъзмездни помощи “єРобота” (“имаРабота”) и подкрепата за украинските стартиращи предприятия”, каза Денис Шмигал.

Предвижда също така стартирането на нови програми за индустриални паркове, за реализиране на инвестиционни проекти и за подкрепа на украинските производители.

Правителственият проект за държавен бюджет предвижда, освен друго, минимална работна заплата в размер на 7100 гривни (180 евро) от 1 януари 2024 г. и 8000 гривни (200 евро) от 1 април догодина. В същото време, екзистенц минимумът на човек на месец ще бъде 2920 гривни (70 евро) от 1 януари.

Нашият коментар: Сега с данъци и други собствени постъпления Украйна покрива едва 50% от нуждите на страната. Останалите средства, приблизително 50 млрд. евро, идват от западни кредити и грантове. Затова Киев така се бори да осигури износ на селскостопанската си продукция, метали, машини и др.

ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА СТОКООБМЕНЪТ НА УКРАЙНА ВЪЗЛИЗА НА $65,6 МЛРД.