Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕФЕКТИВНИ УДАРИ ПО КРИМ. ЕКСПЕРТ ОБЯСНЯВА ПОСЛЕДИЦИТЕ ЗА КРЕМЪЛ

Киев, 16 септември 2023.- Тази седмица украинските отбранителни сили нанесоха мощни удари по редица руски военни обекти в Крим, а в края на август унищожиха руска ракетна установка за противовъздушна отбрана С-400 “Триумф”. Тъй като в момента руснаците не разполагат със системи за ПВО, които да защитават територията на Русия и Крим, унищожаването на С-400 е огромен проблем за тях, който ги принуждава да преместят системите за ПВО от Москва на окупирания полуостров.

Михайло Самусь

Това заяви Михайло Самус – военен експерт и директор на изследователската мрежа “New Geopolitics Research Network”, пред електронното издание “Главком“.

“Виждаме първите елементи на операцията за деокупация на Крим. Провежда се цялостна въздушна и наземна операция: започва се с унищожаването на системите за противовъздушна и противоракетна отбрана, системите за управление, системите за радиолокационно разузнаване, системите за електронна борба и т.н. В момента сме свидетели на методичното извеждане от строя на системите за далечен обсег С-400, които контролираха въздушното пространство в западната част на Черно море. Преди това беше деокупиран остров Змийски, който се използваше от Русия като пункт за контрол на водната повърхност и акваторията в този регион. Освободени бяха и черноморските газодобивни платформи, присвоени от Русия през 2014 г. Те също бяха използвани от руснаците както за физически контрол на морската зона, така и за създаване на допълнително радиолокационно поле там. Там бяха разположени системи за радиолокационно разузнаване, които обхващаха водната и въздушната обстановка в региона. Всичко това беше “заслепено”, а системите за противовъздушна и противоракетна отбрана в Крим са в процес на унищожаване. В резултат на тези стъпки стана възможно да се нанасят удари по Севастопол и да се унищожава корабният склад в самата главна военноморска база”, обясни експертът.

Този руски ПВО и ПРО комплекс С-400 “Триумф” струва $1,2 млрд. Украйна вече унищожи две такива системи.

Според него, по-нататък все повече обекти в Крим ще бъдат обект на удари – ще бъдат унищожени командни пунктове, складове за боеприпаси, логистични центрове, корабостроителници, авиационни и ракетни обекти.

Сега руснаците просто не разполагат с достатъчно системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, за да защитят поне европейската територия на Русия, както и Крим, така че всяко унищожаване на системата С-400 е огромен проблем за руснаците. Според Самус, това принуждава окупаторите или да “разголят” Москва и да преместят С-400 на окупирания полуостров, или да приемат факта, че Крим ще бъде подложен на все повече ракетни и въздушни удари.

“Вече станахме свидетели на удари по летища на руската стратегическа авиация, където няма ефективна противовъздушна и противоракетна отбрана. Защото всички сили са съсредоточени около Москва и, вероятно, Санкт-Петербург, а други региони са оставени без защита. А мощната отбранителна система в Крим сега се унищожава. За сведение: за производството на система като С-400 са необходими няколко месеца. Ето защо те имат огромни проблеми”, подчерта експертът.(УВести)

Още по темата:
ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИЯТ ДРОН НА СБУ “МОРСКО БЕБЕ” ПОВРЕДИ РУСКИЯ РАКЕТЕН КОРАБ “САМУМ”

С НАШ “НЕПТУН” КРАЙ ЕВПАТОРИЯ Е УНИЩОЖЕН ПОРЕДЕН ПВО КОМПЛЕКС “ТРИУМФ” ЗА $1,2 МЛРД.В ОКУПИРАНИЯ СЕВАСТОПОЛ Е УДАРЕН ГОЛЕМИЯ ДЕСАНТЕН КОРАБ “МИНСК”