Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ИЗПРАЩА ПЪРВАТА ПАРТИДА СВОЯ ДОБИТ УРАН В КАНАДА

Киев, 15 септември 2023.- Украйна изпрати първата партида добит уран в Канада в рамките на споразумение между компания “Енергоатом” и канадската компания Cameco, съобщава пресслужбата на украинското дружество.

Споразумението предвижда доставката на цялото количество уран, добит от нашия “СхидГЗК”, за Канада и по-нататъшното му преобразуване в природен уранов хексафлуорид (UF6).

“Такъв процес е необходим, за да го подготвим за изпращане за обогатяване от други наши стратегически партньори – URENCO (Великобритания), а след това и на Westinghouse за производство на ядрено гориво. Украйна все още не разполага с мощности за преработка на ядрен материал, но по въпроса активно се работи “, заяви председателят на “Енергоатом” Петро Котин. Той добави, че в момента специален транспорт с уран пътува из Европа.

Както бе съобщено, през април “Енергоатом” и Cameco подписаха двустранни договори за разширяване на сътрудничеството в сектора на ядреното гориво.

Съгласно първото споразумение Cameco ще задоволи нуждите на “Енергоатом” от природен уранов хексафлуорид (UF6) на 100% през 2024-2035 г., като ще доставя уран и услуги по конвертиране на уран за реакторите на Ривненската, Хмелницката и Южноукраинската АЕЦ. Подобна възможност се предвижда и за Запорожската АЕЦ след пълната й деокупация.

Запорожката АЕЦ преди да бъде превзета от руските агресори през април 2022 г.

Според втория договор “Енергоатом” ще продаде целия уран, произведен във “СхидГЗК”, на Канада. Cameco ще осигури преработката на украинския уран.

Както е известно, Cameco е една от най-големите уранови компании в света. От 2022 г. тя притежава 49% в Westinghouse Electric Company (САЩ), а останалите 51% са собственост на Brookfield Renewable Partners – дъщерно дружество на Brookfield Investment Corporation (Канада).

Украйна има пет АЕЦ, като Чернобилската е изведена от експлоатация през 2000 г. По време на управлението на Петро Порошенко (2014-2019) страната започна постепенно да се отказва от руското ядрено гориво и в момента използва само западно такова. Очаква се след три години “Енергоатом” да има собствен завод за производството му.(УВести)