Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОСВОБОДИХМЕ ВАЖНО СЕЛО БЛИЗО ДО БАХМУТ, ОФАНЗИВАТА НИ ТАМ ПРОДЪЛЖАВА

Киев, 15 септември 2023.- “Освободихме Андриивка”, заяви вчера Ганна Маляр – заместник-министър на отбраната на Украйна. Но после се поправи – селото все още не е освободено.

Ганна Маляр

Днес вече има съобщения, че нашите войски най-сетне контролират Андриивка. Информацията дойде както от командирите ни на място, така и от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна.

“В хода на щурмовите действия е овладяна Андриивка в Донецка област. Врагът търпи значителни загуби в жива сила и техника. Нашите бойци се укрепват на достигнатите позиции”, съобщиха от  нашия генщаб.

Андриивка се намира на юг от град Бахмут. Бойците, превзели Андриивка, са от 3-а отделна щурмова бригада. В своя Телеграм канал те написаха, че руската 72-а мотострелкова бригада е напълно разбита. “В резултат на мълниеносна операция руският гарнизон в Андриивка бе отцепен от основните сили и унищожен. За две денонощия бяха ликвидирани началникът на бригадното разузнаване на врага, трима командири и почти цялата пехота заедно с офицерите и значително количество техника. Боевете продължават”, добавят украинските бойци.

Боевете за Андриивка и съседното село Клищиивка, където нашите войници също отчетоха успехи, продължават вече няколко месеца. Те са важни населени места на южния фланг на Бахмут, защото се намират на господстващи височини. Превземането им ще позволи на украинската армия да разгърне настъплението си на изток, за да блокира Бахмут от юг. За да спре украинския устрем, руснаците прехвърлят допълнителните подкрепления на този участък от 1000 км украинско-руския фронт.

От Бахмут почти нищо не остана

Бахмут е превзет през зимата т.г. от ЧВК “Вагнер” след деветмесечния щурм. Градът е единствата победа на Кремъл от лятото на м.г. насам.(УВести)