Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ФОН ДЕР ЛАЙЕН ГОВОРИ ЗА ЧЛЕНСТВОТО НА УКРАЙНА В ЕС

София, 14 септември 2023.- Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изложи вчера визията си за разширяване на Европейския съюз, която да включва Украйна, но Киев все още трябва да извърви дълъг път, за да получи зелена светлина за преговори за членство, а Унгария се разглежда като потенциален възпрепятстващ фактор, съобщава Медиапул.

Урсула Фон дер Лайен в украинска шивица

Фон дер Лайен заяви в речта си “За състоянието на съюза” пред Европейския парламент, че Украйна вече е постигнала “големи успехи”, откакто беше определена за кандидат за членство миналата година, въпреки че е заета да се бори с руското нашествие.

Но за да започнат преговори за членство, страните-кандидатки трябва да покрият редица политически и икономически критерии, а преди да се присъединят към ЕС, следва да изпълнят още по-строги условия по отношение на демокрацията, върховенството на закона и икономическите стандарти.

Европейската комисия заяви през юни т.г., че Киев е изпълнил две от седемте стъпки по пътя към преговорите, но трябва да положи повече усилия в областта на:

съдебна реформа,

– борба с корупцията и прането на пари,

– ограничаване на олигарсите и

– подобряване на отношението към малцинствата.

Дипломати и представители на ЕС твърдят, че двете най-силни страни в блока – Франция и Германия, вероятно, ще подкрепят започването на преговори, ако ЕК даде положителна оценка. Докладът на комисията се очаква през октомври, но може да бъде отложен за ноември, казват длъжностни лица.(УВести)