Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ РЕШИ: ОТПАДА ЗАБРАНАТА ЗА ВНОС НА УКРАИНСКО ЗЪРНО

София, 14 септември 2023.- Днес Народното събрание реши забраната за внос на определени продукти от Украйна да отпадне след 15 септември, съобщава “Свободна Европа”.

По-рано през седмицата предложението беше внесено от депутати от ГЕРБ-СДС, “Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС и беше подкрепено от Комисията по икономическата политика и иновации в парламента. Вчера премиерът Николай Денков съобщи, че правителството подкрепя тази идея.

Решението на Народното събрание беше взето със 124 гласа “за“, 69 “против“ и осем “въздържал се“.

Денис Шмигал

Украинският премиер Денис Шмигал благодари на българския парламент, на правителството, както и на Николай Денков в публикация в “Х”, преди позната като “Туитър”.

България въведе временна забрана за внос на зърно, мляко, месо и други храни с произход Украйна през април т.г., когато на власт беше служебният кабинет на президента Румен Радев.

През май ЕС разреши на България и другите четири страни да забранят вътрешните продажби на украински зърнени продукти до 5 юни, а по-късно срокът беше удължен до 15 септември. Но се разрешаваше транзитното преминаване през тях за последващ износ.

Забраната дойде след протести на български земеделци, според които вносът на украинско зърно подбива цените на местното производство и то залежава. Според икономисти, с които разговаря “Свободна Европа” тогава, вносът няма негативен ефект върху българския пазар, тъй като цените се влияят от международните борси. Местните производителите на олио също така се обявяват против забраната на внос на украинския слънчоглед.(УВести)