Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

“ЕВРОБАРОМЕТЪР“: ЕВРОПЕЙЦИТЕ ПОДКРЕПЯ ПЪТЯ НА УКРАЙНА КЪМ ЕВРОПЕЙСКА ИНТЕГРАЦИЯ И НЕ САМО

София, 12 септември 2023.- Публикувано днес експресно проучване “Евробарометър“ показва, че европейците продължават да одобряват подкрепата за Украйна и украинците. Така, 86% подкрепят продължаването на предоставянето от ЕС на хуманитарна помощ на хората, засегнати от войната, 77% са съгласни ЕС да приема хора, бягащи от войната, а 71% одобряват налагането на икономически санкции против Русия.

67% от допитаните нас 26 хил. европейци смятат, че ЕС следва да подкрепи пътя на Украйна към европейска интеграция и включването й в единния пазар, 65% се обявяват за финансова и икономическа подкрепа на Украйна, а 57% казват, че ЕС трябва да подпомогне закупуването и доставката на военно оборудване за Украйна и обучение на украински военнослужещи.

На въпроса, кои са най-добре въплътените от ЕС ценности, 53% от анкетираните отговарят: “зачитане на основните права и ценности“; “социалното равенство и благосъстоянието“ – 50%, “толерантност и отвореност към другите“ – 49%, и “мир” – 48%. После се нареждат “солидарност с държавите в ЕС и извън него“ – 46%, и “зачитане на природата и опазване на климата и околната среда“ – 45 %, съобщават от представителството на ЕС в София.(УВести)