Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКАТА АРМИЯ НАПРЕДВА НА ЮГ И НА ИЗТОК, ЧАСТИЧНО ПРЕВЗЕ ОПИТНЕ

Запазването на западната подкрепа ще е трудно, ако няма значителен напредък на фронта

Киев, 11 септември 2023.- Украинските войски са напреднали на южния, Запорожки, фронт през изминалата седмица. Има придвижване и край Бахмут на изток.

Това съобщават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна.

На други позиции, по-специално, на изток – в Авдиивка и Мариинка (Донецка област), където са съсредоточени основните атаки на Русия, и в Лиман и Купянск (Луганска област), където руснаците искат да пробият фронта, украинските сили удържат позициите си. Въпреки тамошната много сложна ситуация, нашите войници са напреднали и са завладели част от село Опитне, което се намира на юг от Авдиивка.

Във вечерната си сводка Генералният щаб на ЗСУ отчете частичен успех в резултат на щурмови операции край Клишчиивка – село, разположено на възвишения южно от Бахмут, и разглеждано като ключово за превземането на този почти изцяло разрушен град.

Володимир Зеленский

През изминалата седмица президентът Володимир Зеленский и други официални лица споделяха, че настъплението изисква време и отхвърлиха западните критики уж за бавна офанзива поради тактически грешки.

В “Икономист” се появи интервю на Зеленский, в което той, в частност, споделя, че сега не е момент да се преговаря с Путин, и заявява, че морално е готов да продължи битката. Според украинския президент, Кремъл иска да изтощи Украйна. “Но Русия е слаба. При продължителна война тя ще загуби. Няма значение, че рейтингът на Путин е 60% или 70%. Руската икономика ще клекне”.

В същото време Зеленский е наясно с рисковете за страната му, ако Западът започне да оттегля подкрепата си – военна, икономическа, финансова, дипломатическа. Тъй като някои от западните му съюзници, включително САЩ, ще проведат избори през следващата година. Зеленский знае, че запазването на подкрепата ще бъде трудно, особено при липсата на значителен напредък на фронта.

Днес е 565-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 269210 (+580 за един ден), самолети – 315, хеликоптери – 316, танкове – 4560, БМП – 8767, артилерийски системи – 5839, средства за ПВО – 512, реактивни системи за залпов огън – 760, автомобили – 8370, дронове – 4628.(УВести)