Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ИКОНОМИКАТА НА УКРАЙНА СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА ПО-БЪРЗО ОТ ПРЕДВАРИТЕЛНИТЕ ПРОГНОЗИ

Киев, 10 септември 2023.- “Сега всички наши институции преразглеждат оценките си за растежа на БВП в посока нагоре”, заяви министърът на икономиката на Украйна Юлия Свириденко.

Юлия Свириденко

За това съобщава пресслужбата на родното министерство на икономиката.

Според нея, въпреки срива на БВП с 29,6% през миналата година Украйна е успяла да запази макрофинансовата си стабилност благодарение на подкрепата на партньорите ни и правилните политически решения. В резултат през 2023 г. потребителската инфлация ще се забави до 10,6%.

“Прогнозираме, че инфлацията ще продължи да се забавя през следващите години. Всички институции преразглеждат прогнозите си за растежа на БВП в посока нагоре. Ние, в министерството, очакваме растежът през 2023 г. да бъде по-близо до 4%. Това е по-оптимистична прогноза в сравнение с прогнозата на НБУ, който очаква растеж от 2,9%”, заяви пани Юлия, която е участвала във форума “Ялтинска европейската стратегия YES 2023”, състоял се в Киев.

Министърката добави, че в средносрочен план може да се очаква ръст на икономиката от 3,5% през 2024 г. и 6,8% през 2025 г. “Дори и при тези оценки, обаче, икономиката има по-голям потенциал за възстановяване”, каза тя.

Министерството на икономиката също така прогнозира, че равнището на безработица ще намалее до 19% през тази година и, съответно, до 16,9% и 14,4% през 2024 и през 2025 г.

Прогнозите за основните сектори на икономиката също са подобрени. Тазгодишната реколта от зърнени и маслодайни култури ще бъде по-висока от миналогодишната – очаква се да изнесем поне 50 млн. т зърнени и маслодайни култури, както и поне 10 млн. т олио и шрот.

Освен това производството в металургичната промишленост нараства, а, съответно, се увеличава и износът на стоманена продукция, каза министърката. Въпреки това, общият обем на производството сега е почти четири пъти по-нисък спрямо 2022 г. Прогнозата за тази година е да се произведат 6 млн. т стомана.

“Вярвам, че ще успеем да подобрим експортната логистика, главно чрез делтата на Дунав, Румъния и безопасен коридор до пристанищата на Голяма Одеса. Четири кораба вече са използвали този коридор и очакваме да пристигнат още два”, обясни Свириденко.

По думите й, Украйна планира да въведе две застрахователни схеми – една, подкрепена от правителството, и една, подкрепена от Европейската банка за възстановяване и развитие – преди големия експортен сезон, който ще започне през ноември с износа на царевица.

През следващите четири години, подчерта пани Юлия, ще наблюдаваме преход към бързо развиваща се и ориентирана към бъдещето икономика на Украйна.

Преди няколко дни инвестиционната компания Dragon Capital отново повиши прогнозата си за растежа на реалния БВП на Украйна през 2023 г. до 4,5%, което е повече от прогнозата от юни за 3%, докато през април компанията посочваше спад от 0,5%.(УВести)