Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗЕЛЕНСКИЙ СВИКА ГЛАВНАТА КВАРТИРА С УЧАСТИЕ НА ЕНЕРГИЙНИ РЪКОВОДИТЕЛИ

Украйна критикува Запада за “твърде дълга пауза” в санкциите срещу Русия

Киев, 09 септември 2023.- Днес президентът на Украйна Володимир Зеленский събра Главната квартира, на която, освен висши военни, участваха и ръководители на основни енергийни ведомства – министерство на енергетиката, дружества “Укренерго”, “Украхидроенерго”, “Нафтогаз”.

Володимир Зеленский

По време на съвещанието бяха обсъдени два въпроса: първи – как да се защити небето над Одеска област, съответно, пристанищната й инфраструктура, за да продължи да функционира т.н. “зърнен коридор”, и втори – подготовка към зимния енергиен сезон, когато, както се очаква, Русия ще се опита да нанесе максимална щета на този сектор.

В “Телеграм” Зеленский е написал, че всички получиха конкретни задачи. “Работата продължава”, подчерта президентът.

А снощи, във вечерното си обръщение той каза, че световната санкционна офанзива против Русия трябва да бъде възобновена. “В момента виждаме твърде дълга пауза в санкциите от страна на нашите партньори. А опитите на Русия да ги заобиколи са твърде активни”, заяви Зеленский.

Казаното от него идва на фона на опитите на ООН и Турция да бъде възобновена зърнената сделка. Тя позволяваше на Украйна да изнася зърно през Черно море въпреки руската агресия. Ще ви припомним, че “зърненият коридор” е бил организиран през юли 2022 г. и едностранно е прекратен от Русия точно година по-късно.

Сега Москва иска, за да се поднови тази сделка, някои руски банки да бъдат върнати към глобална система за междубанкови преводи SWIFT.

По думите на Зеленский, е много е важно да се добавят решения от страна на свободния свят, който трябва да се защитава. Той посочи три приоритета: по-нататъшни санкции против енергийния сектор на Русия, “реални ограничения” върху доставките на чипове и микроелектроника като цяло и по-нататъшно блокиране на руския финансов сектор.

Във вторник украинското МВнР заяви, че Украйна се противопоставя на евентуалното смекчаване на санкциите против Русия в замяна на възстановяване на зърненото споразумение.

Тази реакция на Киев дойде след като в германското издание Bild се появи информация, че ООН предлага на Русия подновяване на зърненото споразумение при изгодни за Москва условия, включително реална отмяна на част от санкциите. Изданието се позовава на “секретното писмо” на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш до външния министър на Русия Сергей Лавров. Към момента няма официални коментари от ООН по този въпрос.

От началото на с нищо непровокираната агресивна война на Русия против Украйна ЕС прие 11 пакета антируски санкции. През юли срокът им беше удължен с шест месеца – до 31 януари 2024 г.

Въпреки това, руската икономика не кляка. Нещо повече, войната никак не се отрази върху стандарта на средностатистическия руснак. Някои данни показват, че на потребителския и кредитния пазар даже има известно съживява.(УВести)