Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСКИТЕ РАКЕТНИ И ДРОНОВИ АТАКИ НАМАЛИХА ИЗНОСА НА УКРАИНСКО ЗЪРНО С 1/3

Киев, 08 септември 2023.- Правителството на Обединеното кралство пресметна, че руските ракетни и дронови атаки против украинските пристанища и елеватори през последните два месеца са намалили с 1/3 способността на Украйна да изнася зърно.

Това заяви британският премиер Риши Сунак, съобщава “Цензор.Нет”, като се позовава на “Bloomberg”.

В съобщение на британското правителство се казва, че от юли насам руските удари с ракети и дронове са унищожили или повредили най-малко 26 съоръжения на гражданската пристанищна инфраструктура, складове, силози и елеватори в Одеса, крайдунавските градове Рени и Измаил. Това е намалило експортния капацитет на Украйна с около 1/3.

Такива количества зърно биха били достатъчни за задоволяване на продоволствените нужди на около 1 млн. души за цялата година, заявиха от Лондон.

Преди два месеца Русия излезе от зърнената сделка, сключена при посредничество на ООН и Турция. Искането на Москва е светът да върне една руска банка в международната разплащателна система SWIFT и да позволи износ на руския амоняк.

Същевременно Киев се мъчи да организира износ на храните си по Дунава, но Русия не спира да атакува тези пристанища.

Очаква се през тази година Украйна да получи 46 млн. т зърно, като за вътрешно потребление ще отиват само 18 млн. т.(УВести)