Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКАТА АРМИЯ БАВНО, НО ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ПРИДВИЖВА В ЮЖНО НАПРАВЛЕНИЕ

Киев, 07 септември 2023.- Украинските сили не спират да се придвижват в южното – мелитополско направление. “Стъпка по стъпка се освобождаваме окупираните територии,” съобщават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, но повече подробности не дават.

Същевременно, Американският институт за изследване на войната (ISW), като се ръководи от геолокация на снимки и видеоматериали в социалните мрежи, съобщава, че украинските сили са заели част от окопите на руската отбранителна линия край село Вербове (южен фронт).

Смята се, че това е посоката на основния удар на украинското настъпление – в Запорожка област, от град Орихов до град Токмак – логистичния (най-вече ж.п.) център на руските сили, в посока град Мелитопол, превземането на който осигурява излаз към азовското крайбрежие и прекъсване на сухопътния коридор между Русия и Крим. Украинските войски, освободили след продължителни боеве село Роботине, се врязват в руската отбрана между селата Новопрокопивка и Вербове. Там са разположени основните укрепления на първата линия на руската отбрана – т.н. “линия Суровикин”. Първата линия се състои от няколко реда укрепления – противотанкови ровове, противотанковите “драконови зъби” и окопи и тунели. Пробив на украинските сили отвъд нея може значително да усложни отбраната на руските войски, смятат анализаторите от ISW.

Днес е 561-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 266900 (+610 за един ден), самолети – 315, хеликоптери – 316, танкове – 4506, БМП – 8703, артилерийски системи – 5722, средства за ПВО – 506, реактивни системи за залпов огън – 753, автомобили – 8217, дронове – 4541.(УВести)

Нашата справка:

Токмак е град в Запорожка област, Южна Украйна. Население 35,3 хил. души. Основан е през 1784 г. Разстояние от Токмак до Мелитопол по шосе е 60 км.