Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВАЛУТНИТЕ РЕЗЕРВИ НА НБУ ВЪЗЛИЗАТ НА НАД $40 МЛРД.

Киев, 07 септември 2023.- Към 1 септември т.г. валутните резерви на Украйна възлизат на $40,39 млрд., съобщиха от пресслужбата на Националната банка на Украйна. През август НБУ е продала $2,45 млрд. на валутния пазар.

Освен това, правителството на Украйна плати $306,5 млн. за обслужване и погасяване на държавния дълг в чуждестранна валута, от които $169,1 млн. бяха за дълга към Световната банка, $63,7 млн. – за обслужване и погасяване на държавните облигации в чуждестранна валута, а останалите – за дълга към други международни кредитори. Украйна също така изплати $379,6 млн. на Международния валутен фонд.

Същевременно, по валутните сметки на украинското правителство в НБУ постъпиха $1,66 млрд. От тази сума $1,63 млрд. бяха макрофинансова помощ от ЕС; $21,9 млн. бяха получени от пласирането на вътрешнодържавни облигации  в чуждестранна валута.

Върху размера на резервите оказа влияние и преоценката на финансовите инструменти (поради промени в пазарните стойности и обменните курсове). През август в резултат на тази преоценка стойността на финансовите инструменти се увеличи със $120,5 млн.

“Сегашният размер на международните резерви на НБУ осигурява финансиране на 5,4 месеца бъдещ внос”, подчертават от НБУ.(УВести)