Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕВРЕЙСКАТА КОНФЕДЕРАЦИЯ ЗАЩИТИ ЗЕЛЕНСКИЙ ОТ АНТИСЕМИТСКИ ИЗЯВЛЕНИЯ НА ПУТИН

Киев, 06 септември 2023.- Конфедерацията на евреите в Украйна, основана през 1999 г., излезе с декларация, в която коментира последните нападки на руския диктатор Владимир Путин, който вчера обвини президента Володимир Зеленский, че уж прикрива “неонацисткия киевски режим”. По-специално, Путин заяви, че, като поставят етнически евреин начело на Украйна, “западните куратори” прикриват “антихуманната същност на съвременната украинска държава”.

Володимир Зеленский

“Смятаме за необходимо да направим изявление:

Първо. Володимир Зеленский е легитимен и демократично избран президент от мнозинството украински граждани. Този избор е направен от украинския народ, а не от западни куриози, както твърди Путин. Украйна, за разлика от Русия, е демократична държава, в която президентите не се назначават пожизнено. Фактът, че етнически евреин сега е държавен глава, дава на еврейската общност в Украйна само допълнителен повод за гордост.

Второ. Украинският неонацизъм е абсолютен мит, породен от руската пропаганда. Никога в съвременната история украинската еврейска общност не се е развивала и процъфтявала толкова, колкото в независима Украйна. Този разцвет достига своя връх в началото на 2022 г.

Борис Ложкин – президент
на КЕУ

Трето. Израелските граждани имат искрена проукраинска позиция. Многобройни проучвания на общественото мнение показват постоянно висока подкрепа за Украйна сред израелците – около 80%. При руския обстрел в Украйна са загинали, наред с други хора, и евреи. Днес в украинските въоръжени сили се сражават много етнически евреи от Украйна и Израел.

Четвърто. По време на Холокоста нацистите са тези, които инициират и прилагат “окончателното решение на еврейския въпрос”.

Що се отнася до украинските колаборационисти, то по време на Втората световна война колаборационисти е имало във всички европейски държави. В Съветския съюз, обаче, по-голямата част от колаборационистите са били руснаци. Според някои данни, до 500 хил. руснаци са сътрудничили с Вермахта”, четем в декларацията на Конфедерацията на евреите в Украйна.

Подчертава се, че изявленията на руския диктатор за пореден опит свидетелстват за това, че на страната-агресор иска да използва неонацистки наративи, за да оправдае нахлуването и агресията си в Украйна.

Декларацията е подписана от: Борис Ложкин – президент на Конфедерацията на евреите в Украйна, Якив Дов Блайх – главен киевски рабин, и Инна Иоффе – директорка на Конфедерацията на евреите в Украйна.(УВести)