Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МЕЖДУ 1,3 И 3,3 МЛН. УКРАИНЦИ МОГАТ ДА ОСТАНАТ В ЧУЖБИНА

Това означава, че украинската икономика може да загуби между 2,7% и 6,9% от БВП годишно

Киев, 05 септември 2023.- Според украинския Център за икономическа стратегия, към края на юни тази година 5,6-6,7 млн. украинци ще пребивават в чужбина заради войната. Това е с 0,3-0,5 млн. повече, отколкото в края на 2022 г., когато броят им е бил 5,3-6,2 млн.

Temporary shelter for people fleeing from Ukraine organised at the former supermarket in Przemysl, Poland on March 5, 2022. Thousands of refugees cross the Ukrainian-Polish border after the Russian invasion. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)

Огромното мнозинство от бежанците са жени и деца. По данни на Евростат, към май 2023 г. най-голям дял от украинските бежанци има в Германия (27%) и Полша (24%).

Според социологическо проучване на Info Sapiens, огромното мнозинство от украинците (63%), които в момента живеят в чужбина, планират да се върнат в Украйна. Много фактори, обаче, поставят под съмнение завръщането на бежанците.

Преди всичко, колкото по-дълго продължава войната, толкова повече украинците се адаптират към живота в чужбина. По-специално, някои украинци (6,8 %) смятат, че перспективите за децата им зад границата са по-добри. Хората от зоната на бойните действия може да нямат дом, в който да се завърнат, и завръщането им ще зависи от това, колко бързо ще бъдат възстановени техните региони или дали ще имат възможност да се преместят в други региони на Украйна.

Важен фактор е и настоящият им трудов статус. По-малко вероятно е да се завърнат студентите от чуждестранни образователни заведения и хората, които не работят, но активно търсят работа.

Доходът също играе важна роля. Например, хората с високи доходи преди войната са по-склонни да се завърнат, докато хората с високи доходи сега са по-малко склонни да се завърнат.

Използвайки клъстерен анализ, Центърът за икономическа стратегия идентифицира четири групи наши бежанци:

Първата група (25% от всички бежанци) са класическите бежанци: предимно жени на средна възраст с деца, които са се преместили в Полша. Те не са много адаптирани към живота в чужбина и са живели предимно в селища, които са били извън зоната на войната, но са пострадали от ракетни атаки. Основната причина за заминаването им в чужбина е страхът за собствената им безопасност.

Втората група (29% от всички бежанци) са квазитрудови мигранти, които са отишли в чужбина не само заради войната, но и за работа. Те са най-приспособени към живота в чужбина. Външните фактори – като военните действия и политиката на украинската държава, ще окажат най-малко влияние върху решението им да се върнат в Украйна.

Третата група (29% от всички бежанци) са професионалисти, които работят предимно по специалността си и са по-малко склонни да работят извън нея. Преди войната те често са имали собствен бизнес. Тези хора са по-лоялни към Украйна и по-често от останалите планират да се върнат в Украйна.

Четвъртата група (16% от всички бежанци) се състои от хора от зоната на военните действия, украинци, които са пострадали най-много от войната. Те са най-подготвени да предприемат стъпки за адаптиране в чужбина, като същевременно изразяват най-голяма готовност да се завърнат в друг регион на Украйна, ако е невъзможно да се върнат в родния си регион. Решението им да се завърнат ще зависи от създадените за това условия, пише “Главком”.

Оценките показват, че, в зависимост от различните сценарии, между 1,3 и 3,3 млн. украинци могат да останат в чужбина. Това е с 0,4-0,6 млн. повече от прогнозираното към декември 2022 г. Незавръщането на украинците ще има значително въздействие върху украинската икономика, която може да загуби между 2,7% и 6,9% от БВП годишно.(УВести)