Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КРИМСКИ ТАТАРИН ЩЕ СТАНЕ МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА НА УКРАЙНА

София, 04 септември 2023.- Изборът на украинския президент Володимир Зеленский за нов министър на отбраната изпраща два ясни сигнала към съюзниците и противниците на Украйна: Киев има сериозни намерения да се справи с корупцията и е твърдо решен да си върне Крим от руския контрол, пише сайтът “Политико”, на когото се позовава “Mediapool.bg“.

Олексий Резников

Рустем Умеров, когото Зеленски предложи за министър на отбраната на мястото на Олексий Резников, е кримски татарин с богат бизнес и политически опит, включително председател на украинската комисия за наблюдение на международната финансова и военна помощ за военните действия на страната. Като ръководител на Фонда за държавна собственост от миналата година той съживи усилията на страната за приватизация.

Министерството на отбраната “се нуждае от нови подходи”, заяви Зеленский при освобождаването на Резников, чието министерство на няколко пъти беше разтресено от обвинения в корупция. Самият Резников не е замесен, но споровете са опетнили министерството.

Рустем Умеров, който е на 41 г., ще стане и първият мюсюлманин и кримски татарин, заемащ толкова висок пост в украинското правителство. Наред с финансовите му умения, назначението на Умеров ще означава по-дълбока интеграция на кримско-татарската общност в процеса на вземане на решения в Киев. То също така ясно показва твърдата решимост на Украйна да си върне Крим.

“Министерството се нуждае от нови подходи и други формати на взаимодействие както с военните, така и с обществото като цяло, – заяви Зеленский снощи. – Есента е време за промяна”.

Рустем Умеров

Умеров, основател на инвестиционната компания ASTEM и депутат във Върховната Рада, е един от най-изявените защитници на връщането на Крим, окупиран от Русия през март 2014 г.

Освен че от 2022 г. работи като ръководител на Фонда за държавна собственост, той активно участва в международни преговори, включително с Русия.

“Той е силен мениджър със стратегическа визия, който има утвърдени международни връзки в САЩ, Европейския съюз, арабския свят, Турция и страните от Централна Азия, – казва Рефат Чубаров – председател на Меджлиса, политическия представителен орган на кримските татари в изгнание. – Подобно високо назначение е добър сигнал за интеграцията на кримските татари в украинските държавни структури, а също и голяма отговорност за местната общност”.

Предстоящото назначение на Умеров среща подкрепа от защитниците на борбата с корупцията, които критикуват Резников за поредицата от корупционни скандали в министерството на отбраната, свързани с поръчките за армията.

Рефат Чубаров

“Бях приятно изненадан от ролята на Рустем в непубличното застъпничество за оръжия за Украйна. Той често много тихо правеше нещата, които се провалиха в министерството на отбраната през последната година и половина”, – казва Дария Каленюк, и.д. директор на неправителствената организация Център за антикорупционни действия.

Каленюк също така даде висока оценка за работата на Умеров като ръководител на Фонда за държавна собственост. През първото тримесечие на 2023 г. Киев е събрал рекордни приходи от продажбата на малки държавни активи въпреки инвазията на Москва, заяви Умеров през май. Досега през тази година “повече от 2000 предприемачи са получили възможност за развитие на бизнес”, е написал Умеров в доклад в края на август.

“Видяхме само положителни резултати в една от някога най-корумпираните структури в страната”, – добави Каленюк.