Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НОУ-ХАУ: МОСКВА ПАЗИ БОМБАРДИРОВАЧИТЕ СИ ТУ-95МС С… АВТОГУМИ

София, 03 септември 2023.- Руска система за предпазване на военните самолети от атаки на украински дронове, която няма аналог в света, беше разкрита от разузнавачи-любители, работещи по открити източници при анализ на спътникови снимки от летища в руския тил, съобщава електронното издание “Offnews.bg“.

Сателитни снимки с по-висока разделителна способност показаха мистерията, която седмици по-рано беше обсъждана покрай стратегически бомбардировачи, намиращи се на стоянки в авиобазата в Енгелс.

Първоначално OSINT наблюдатели забелязаха, че Ту-95МС на авиобазата в Енгелс, с които Кремъл изстрелва крилати ракети по украинска територия, се отличават като цвят и силует от познатите до този момент машини на руската авиация. Първото предположение беше, че самолетите са пребоядисани с цел размиване на силуета им и да не се виждат от въздуха.

Най-новите сателитни снимки с висока разделителна способност, публикувани в Conflict Intelligence Team от доброволеца с никнейм Tatarigami_UA, показват, обаче, нещо съвсем различно. По фюзелажа на бомбардировачите са подредени една до друга стари… автомобилни гуми. Засега няма точно обяснение, какво целят руските механици с това оборудване на Ту-95МС с десетки автогуми, освен, ако не е тайна стелт технология за намаляване на радарната им видимост.

Изводът, до който стигат експертите е, че гумите са сложени за да защитят по някакъв начин Ту-95МС при хвърляне на боеприпаси от дрон. Според самия Tatarigami_UA пък гумите по самолета са нова бюджетна версия на ERA (explosive reactive armour – взривна динамична защита за руските ВВС”.

Украинските удари по авиобази в руския тил явно тормозят умовете на московските генерали, които раждат и подобни идеи, заключава “Offnews.bg“.

Както съобщавахме, през нощта на 30 август дронове атакуваха военното летище в Псков, където, според, представителя на украинското военно разузнаване (ГУР) Андрий Юсов, бяха унищожени четири транспортно-десантни самолета Ил-76, а още няколко повредени (само една бройка от струва над $50 млн.). В интервюто си преди няколко дни ръководителят на ГУР генерал Кирило Буданов потвърди, че авиобазата в Псков е атакувана с дронове, но пуснати от руска територия.(УВести)