Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БРИГАДЕН ГЕНЕРАЛ ТАРНАВСКИЙ: МЕЖДУ ПЪРВА И ВТОРА РУСКА ОТБРАНИТЕЛНА ЛИНИЯ СМЕ

Киев, 03 септември 2023.- Украинските войски решително пробиха първата руска отбранителна линия край Запорожие след няколко седмици усилена работа по разминирането и очакват по-бързи успехи при форсирането на по-слабата втора линия.

Това заяви 39-годишният командващ на оперативно-стратегическата групировка “Таврия” Олександър Тарнавский, съобщава “Цензор.Нет”. През 2014 г. той е бил ранен в глава в Донбас, но след дълго възстановяване си възвърна речта и способността на ходи и отново отиде да брани родината си.

Според бригадния генерал, Русия е изразходвала 60% от времето и ресурсите си за изграждане на първата отбранителна линия и само 20% за втората и третата линия, тъй като не е очаквала украинските войски да успеят да я пробият.

“Сега се намираме между първата и втората отбранителна линия”, каза Тарнавский. Той отбеляза, че неговите войски напредват. В центъра на настъплението завършваме унищожаването на вражеските части, прикриващи отстъплението на руските войски към втората отбранителна линия, добави генералът.

Тарнавский още заяви, че неговите войници са били в затруднение в продължение на няколко седмици поради огромно минно поле. Той подчерта, че пехотинците-сапьори бавно прочистват маршрута на настъплението пеша.

Според него, руските войски “просто са стояли на първата линия и са ни чакали”, за да обстрелват нашата техниката с артилерия и дронове, но сега този проблем е преодолян и окупаторите са принудени да прибягват до маневри, докато украинците са върнали танковете и другите си бронирани машини на бойното поле, след като са разчистили мините.

“Противникът прехвърля на запорожкия фронт резерви не само от Украйна, но и от Русия. Но рано или късно руснаците ще изчерпят всичките си най-добри войници. Това ще ни даде възложност да напредваме по-бързо. Всичко ни предстои”, подчерта той.

“Според мен, руснаците са смятали, че украинците няма да преминат първата отбранителна линия. Те са се подготвяли в продължение на повече от година. Щом там се появеше някаква техника, те веднага започваха да я обстрелват и да я унищожават. Ето защо разминирането се извършваше само от пехота и само през нощта”, добави Олександър Тарнавский.

Генералът обясни, че има голяма разлика между първата и втората отбранителна линия – втората линия не е толкова добре изградена, така че украинските въоръжени сили вече ще могат да използват техника.

“Колкото по-близо е до победата, толкова по-трудно е това. Защо? Защото, за съжаление, губим най-силните и най-добрите си. Затова сега трябва да се концентрираме върху определени участъци и да доведем работата докрай. Без значение колко трудно е за всички нас”, каза бригадният генерал.

Днес е 557-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 264660 (+600 за един ден), самолети – 315, хеликоптери – 316, танкове – 4476, БМП – 8649, артилерийски системи – 5582, средства за ПВО – 502, реактивни системи за залпов огън – 739, автомобили – 8102, дронове – 4444.(УВести)