Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МОСКОВИЯ СЕ РАЗКРАЧВА МЕЖДУ ОФАНЗИВАТА СИ НА ИЗТОК И ОТБРАНАТА НА ЮГ

Киев, 02 септември 2023.- Кремъл едновременно се опитва да отблъсне украинското настъпление на запорожкия фронт (Южна Украйна) и да атакува на изток, в Харкивска област, а това крие риск от разцепване на руските сили, четем в доклада на британското разузнаване.

Русия продължава да настъпва към Купянск в Източна Украйна, с което иска да принуди Киев да раздели своите войски между южното и източното направление. “Скромните руски успехи край този град от юни, когато е започнало украинското настъпление, вероятно могат да накарат руското командване да продължи да развива своята офанзива”, се казва в изявлението. Това, обаче, може да принуди самата Москва да раздели силите си, за да предотврати по-сериозен пробив на Въоръжените сили на Украйна на юг в района на Орихив. Според Киев, в този район украинците тук-там вече са преодолели първата руска отбранителна линия. Украинецът Роман Свитан – военен експерт, бивш летец, твърди, че втората и третата линии не са толкова основателни и след първия рубеж ВСУ вече ще могат и с артилерията си, а не само с ракети, да контролират вражеската логистика по линията Мариупол-Мелитопол-Крим. Ключовият град на запорожкото направление е Токмак. “След падането му руската отбрана ще се разсипе”, категоричен е Свитан.

Приблизително същото пишат и британските анализатори: украинските сили са достигнали първата руска основна отбранителна линия, въпреки усилията на руските въздушно-десантни части и 58-а общовойскова армия да ги спрат.

Министерството на отбраната на Великобритания всеки ден публикува анализите си за хода на руско-украинската война, откакто тя беше започната от Москва 24 февруари 2022 г. Кремъл пък смята тези публикации като дезинформация.

Днес е 556-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 264060 (+570 за един ден), самолети –315, хеликоптери – 316, танкове – 4471, БМП – 8637, артилерийски системи – 5560, средства за ПВО – 501, реактивни системи за залпов огън – 736, автомобили – 8043, дронове – 4433.(УВести)