Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ПРЕВЪРНА “НЕПТУН” В КРИЛАТА РАКЕТА ЗА ПОРАЗЯВАНЕ НА НАЗЕМНИ ЦЕЛИ

Киев, 30 август 2023.- Украйна модернизира своите противокорабни ракети “Нептун” така, че сега те могат да поразяват наземни цели, пише изданието The Drive.

Твърди се, че журналистите от медията са разговаряли с източници в министерството на отбраната в Киев, и те са разкрили, че Украйна възнамерява да удари по Москва и други цели в Русия, като използва наземен вариант на крилатата ракета “Нептун”, която първоначално е била разработена като противокорабна.

Според един от източниците, атаката срещу руската система за противовъздушна отбрана С-400 “Триумф” край село Оленивка на нос Тарханкут в Крим на 24 август е била извършена именно с модифициран Нептун и е била дебют. Между другото, един дивизион с “Триумф” (четири комплекса) струва $1,20 млрд.

Руски С-400 “Триумф”

Още през април 2023 г. конструкторското бюро “Лъч” започна да преоборудва Р-360 “Нептун” в оръжие за наземни цели, но ракетата се е нуждаела от нова система за насочване, с която украинците по това време не разполагаха. В частност, за завършване на работата са били необходими специфични видове микрочипове.

На 28 август същият служител е обявил, че Украйна е разработила система за насочване с GPS, която чертае пътя на ракетата до търсените координати.

Подобна модификация би била голям скок във възможностите на Въоръжените сили на Украйна, тъй като ракетите не биха могли да бъдат заглушавани от оборудване за електронна борба и биха били много трудни за откриване в крайната фаза на атаката, защото тяхната система за самоуправление е пасивна.

Проблемът е, обаче, в това, че Украйна разполага само с няколко десетки ракети “Нептун”.

Първият дивизион с “Нептун” се появи в украинската армия малко преди руското нахлуване през февруари 2022 г.

Ракетната система РK-360 MЦ “Нептун” е противокорабна крилата ракета с наземно базиране, разработена от украинското конструкторско бюро “Лъч”. Стандартно ракета има обсег на действие 280 километра и скорост 900 км/ч. Комплексът е предназначен за поразяване на крайцери, ескадрени миноносци, корвети, фрегати, десантни и други типове кораби, допълва изданието “Офнюс.Бг“.

На 13 април 2022 г. две ракети “Нептун”, насочвани от дроновете “Байрактар”, удариха крайцер “Москва” –  флагман на руския Черноморския флот, и го потопиха.(УВести)

Нашата справка:

Украйна е имала оперативно-тактически комплекс “Гръм 2” (“Сапсан”), който е бил способен да поразява наземни цели на разстояние 300-500 км. Но по време на управлението на Петро Порошенко цялата технология е била продадена на една от арабските страни.