Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКАТА АРМИЯ ПРОБИ ЛИНИЯТА “СУРОВИКИН” КРАЙ СЕЛО ВЕРБОВЕ НА ЮЖНИЯ ФРОНТ

Киев, 30 август 2023.- Най-голямата мрежа от укрепления, ровове и окопи след Втората световна война, построена от руската армия в очакване на украинската офанзива, най-вероятно е паднала на критичен участък от Запорожкия фронт.

Украинските въоръжени сили пробиха т. нар. линия “Суровикин“ край село Вербове, пише военният кореспондент на Bild Юлиан Рьопке, позовавайки се на сателитни снимки, потвърдени с геолокация.

Наречена на генерала (Сергей Суровикин, прякор Касапина), който ръководи групировката в Украйна до декември м.г., а след бунта на “Вагнер” беше задържан и лишен от всички постове, отбранителната линия трябваше да се състои от три непрекъснати реда “зъби на дракон” – бетонни пирамиди, които се очакваше да спрат движението на танковете. Но “зъбите“ успяха да задържат украинските въоръжени сили само за един ден по пътя на основното направление на атаката, пише Рьопке.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна потвърди в сряда “успех” по направленията “Новоданиливка – Новопрокопивка и Мала Токмачка – Вербовое” и съобщи, че войските се прегрупират на постигнатите позиции.

Британски танк “Challenger”

За да пробие отбраната в района на юг от Запорожие и да настъпи към Мелитопол, прерязвайки сухопътния коридор към Крим, командването на украинската армия изпрати допълнителни резерви, включително 82-а десантно-щурмова бригада, наброяваща две хиляди души, въоръжена с британски танкове “Challenger”, бойни машини на пехотата “Marder” и “Stryker”.

По-рано украинските въоръжени сили успяха да си върнат Урожайне, където се намираше един от укрепените райони на руската армия. Втората линия на руската отбрана в Запорожие може да се окаже значително по-слаба от първата, пишат експерти от американския Институт за изследване на войната (ISW).(УВести)