Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАД 10 ДРОНА СА УДАРИЛИ ПО ЛЕТИЩЕ ДО РУСКИЯ ГРАД ПСКОВ

Киев, 30 август 2023.- Представителят на ГУР на министерството на отбраната на Украйна Андрий Юсов потвърди унищожаването на четири и повреждането на няколко други руски самолета Ил-76 в района на Псков. В атаката са участвали над 10 безпилотни самолета.

“Унищожени са четири единици, което означава, че повредите не позволяват самолетът да бъде възстановен и върнат към изпълнение на задачите. Те се използват за транспортиране на личен състав на окупаторите и тяхното оборудване. Има информация и за повреди на още няколко единици самолети”, каза Юсов.

Ил-76 е съветски тежък военнотранспортен самолет, разработен от конструкторското бюро “Илюшин”. Той е първият в света стратегически реактивен самолет, който се експлоатира. По време на създаването на първия прототип (1971 г.) той е смятан за най-технологичния транспортен самолет в света, а и дълго време след това.

Военнотранспортният самолет Ил-76 е предназначен за транспортиране и десантиране на личен състав, оборудване и товари с различно предназначение. Той е първият военнотранспортен самолет с турбореактивни двигатели в историята на СССР.

Самолетът е проектиран да ползва бетонни и неасфалтирани писти и е способен да доставя товари с максимално тегло 28-60 т на разстояние 3600-4200 км при крейсерска скорост 750-800 км/ч (максималното тегло на товара и далечината на полета зависят от модификацията). Един самолет струва около $55 млн.

Припомняме ви, че през нощта срещу 30 август в близост до летище “Кръстове” в Псков имаше експлозии. В близост до летището е дислоциран 334-ти военнотранспортен полк. Летището съвместно се използва за граждански и военни самолети.(УВести)