Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СПОРАЗУМЕНИЯТА НА УКРАЙНА С ВАШИНГТОН ЩЕ НАПОДОБЯВАТ ИЗРАЕЛСКИЯ МОДЕЛ

Киев, 28 август 2023.- Споразумението със САЩ за гаранции за сигурността на Украйна би трябвало да наподобява израелския модел. Това включва предоставяне на оръжия, технологии, финансиране, военно обучение и др., заяви украинският президент Володимир Зеленский в интервю за журналистката Наталия Мосейчук.

“Трябва да има санкции, оръжия, финанси, противовъздушна отбрана, самолети – голямо меню, но различни клиенти, така да се каже. Със Съединените щати това ще бъде по-мощно двустранно споразумение, а с Великобритания – по-силно. Има държави, които просто нямат оръжия, но имат финанси, сериозни санкции в случай на повторна агресия”, обясни държавният ни глава.

“Със Съединените щати, вероятно, ще имаме точно такъв модел – израелския модел, при който имаме оръжия, технологии, обучение, финанси и др. Изглежда, че е израелски, но ние имаме различна държава и различен враг”, каза Зеленский.

Украинският лидер също така е уверен, че договорът ще остане в сила, ако президентът на САЩ се смени, тъй като документът трябва да бъде ратифициран от Конгреса, а в европейските страни – от техните парламенти.

Както уточни президентът, Украйна не се отказва от НАТО и гаранциите за сигурност по пътя на Украйна към Алианса ще останат в сила.

Ще ви припомним, че на 12 юли на срещата на върха на НАТО във Вилнюс страните от G-7 се споразумяха за гаранции за сигурността на Украйна, включително за доставка на модерно военно оборудване, обучение на украинските военни, обмен на разузнавателна информация и помощ в областта на киберзащитата. Това е рамков документ – лидерите на G-7 не се споразумяха за конкретните параметри на гаранциите за сигурност, а за тяхната рамка. Очаква се Украйна да подпише конкретни споразумения с всеки гарант поотделно.(УВести)