Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МОСКОВИЯ СЪБРА ЗА ОФАНЗИВА В ИЗТОЧНА УКРАЙНА НАД 120-ХИЛ. ГРУПИРОВКА

Киев, 27 август 2023.- Московските войски се прегрупират след месец на масирани атаки в посока Купянск и Лиман. Това заяви командващият сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна  Олександър Сирский, който посети източния фланг на фронта.

Генерал Олександър Сирский

Британското военно разузнаване също смята, че Москва непременно ще “увеличи интензивността на настъплението” в този район. Там противникът събра над 120 хил. войници.

“След месец на ожесточени боеве и значителни загуби в Купянския и Лиманския сектор врагът прегрупира силите и средствата си, като същевременно прехвърля новосформирани бригади и дивизии, включително прословутата Кантемировска, от територията на Руската Федерация”, каза Сирский.

Ще ви припомним, че в средата на лятото Московия започна голяма офанзива край Купянск, вероятно в опит да изземе инициативата от украинските сили или да изтегли част от резервите ни от южното, Запорожко, направление. Въпреки това руската армия не успя да осъществят значителен напредък.

“Същевременно противникът продължава да води мощен артилерийски и минометен огън и активно използва авиацията. При тези обстоятелства трябва незабавно да предприемем всичко за укрепване на отбраната в застрашените райони и да напреднем там, където е възможно”, добави генералът.

Съществува реална възможност Русия да увеличи интензивността на настъплението си по линията Купянск-Лиман през следващите два месеца, вероятно с цел да напредне на запад до река Оскол и да създаде буферна зона около Луганска област, четем в сводката на британското военно разузнаване от вчера.

Тъй като Украйна продължава постепенно да печели позиции в южната част на фронта, Русия ще се опита да си върне инициативата, като предприеме настъпление на оперативно ниво, смятат британците, и Купянск-Лиман е един от потенциалните райони за това.

Украинската армия освободи Купянск и Лиман преди една година в резултат на неочакваното за руснаците настъпление.(УВести)