Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КОМАНДВАНЕТО НА НАТО ПРОВЕДЕ ТАЙНА СРЕЩА С ГЕНЕРАЛ ЗАЛУЖНИЙ В ПОЛША

Киев, 27 август 2023.- Оказа се, че преди повече от седмица някои генерали от НАТО са пътували до тайно място на полско-украинската граница, пише “Гардиан”. Там те са провели среща с генерал Валерий Залужний – главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна.

Според журналисти, това не е била обикновена среща. Залужний е дошъл с целия си екип. Рандевуто е продължило пет часа.

Изданието пише, че тази среща е трябвало да помогне за рестарт на военната стратегия на Украйна. Основният въпрос в дневния ред е бил какво да се прави с бавната, според Запада, украинска офанзива. Обсъдени са били и плановете за бойни операции през зимата.

На срещата е присъствал не само военният ръководител на НАТО американски генерал Кристофър Каволи. Там е бил и адмирал сър Тони Радакин – най-високопоставен военен във Великобритания. Той е важен играч в подпомагането на Украйна да бие руската армия.

Кристофър Каволи, Валерий Залужний и Тони Радакин

Трябва да се разбере, че това не е първият подобен разговор. Срещата се състоя след като Радакин замина за Киев без британските министри. Там той проведе необявена 45-минутна среща с Володимир Зеленский. Целта беше да се разбере по-добре стратегията на Украйна и как Западът може да помогне на Киев.

Изданието показа и снимка на Радакин, направена на полската граница, заедно със Залужний и Каволи. Снимката демонстрира топлотата на отношенията между военните.

Интересно е, че британските източници не желаят да говорят за резултатите от срещата. В същото време от Запада идват сигнали, че след разговорите украинската стратегия се е променила. Защото се забелязва фокусирането на украинците върху Запорожкия фронт, каза един от източниците на “Гардиан”. По-специално, усилията се насочват към град Токмак, освобождаването на който е стъпка към придвижването към Азовско море. А това ще прекъсне сухопътния коридор към временно окупирания Крим.

Михайло Подоляк

Същевременно Михайло Подоляк – съветник в администрацията на президента Зеленский, заяви, че върховният главнокомандващ почти всеки ден активно общува с представители на министерствата на отбраната или генералните щабове на нашите партньори. Той подчерта, че се води голяма война. Поради това е необходимо да се внасят корекции в тактиката и стратегията на някои военни операции. Корекциите трябва да се правят, като се вземат предвид ресурсите, с които разполагаме, и ресурсите, с които разполага врагът, каза пан Михайло.

Нашето командване непрекъснато разговаря с партньорите си, като им обяснява от какво имаме нужда в определени области. И тези консултации, подчерта Подоляк, продължават.

Нещо повече, те се провеждат с партньорите от САЩ и Великобритания, които, между другото, разбират, какво става по фронтовата линия и съветват най-много генерал Залужний, отбеляза той.

Михайло Подоляк смята, че тези срещи няма как да се излъчват на живо. Според него, трябва да се изчака, докато Русия загуби. Чак след това ще бъдат публикувани мемоари на западни и украински генерали, които ще “разкажат, на какъв етап и за какво са си говорили”.

Днес е 550-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 260820 (+550 за един ден), самолети –315, хеликоптери – 316, танкове – 4396, БМП – 8554, артилерийски системи – 5403, средства за ПВО – 498, реактивни системи за залпов огън – 728, автомобили – 7854, дронове – 4378.(УВести)