Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ШЕСТВИЕ ПО ПОВОД ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА УКРАЙНА СЕ ПРОВЕДЕ В СОФИЯ

София, 25 август 2023 г. Вчера в столицата огромно множество се събра по повод Деня на независимостта на Украйна пред паметника на Тарас Шевченко на площад “Възраждане”, съобщава електронното издание “Новините.бг“.

Най-напред с минута мълчание и на колене присъстващите почетоха паметта на воините, загинали за свободата на Украйна.

След това хората се отправиха на мирно шествие, което бе водено от украински и български активисти с две големи знамена – на България и Украйна. Облечени в народни носии – вишиванка, те носеха плакати с надписи “Слава на героите на Украйна”.

“Тази година няма как да празнуваме, защото Русия воюва с мирни граждани. Свободата и независимостта са в кръвта на украинците. Ние искаме да кажем на българите – благодарим ви за подкрепата“, заяви Олена Коцева – председател на Сдружението на украинските организации в България “Мати Украйна” (СУОБ). В шествието участва и посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук.

От паметника на Шевченко колоната стигна до църквата “Св.Неделя” и после се озова пред Народния театър “Иван Вазов”, където се състоя кратък концерт.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев поздрави украинците за празника от името на столичаните. Той посочи, че българите са отворили домовете и градовете си за тях. “Продължаваме да подкрепяме украинската общност в София. Хуманитарната програма и мерките за подкрепа ще продължат”, посочи той и допълни, че софиянците подкрепят украинския народ в битката му за свобода.

На снимката (отляво-надясно): Олена Шопова – волонтер, Юлианна Куликина – ръководител на “Український вулик”, Георги Георгиев – председател на столичния общински съвет, Олеся Илашчук – посланик на Украйна в България, Олена Коцева – председател на СУОБ “Мати Украйна”

След смрачаване колоните на Народния театър бяха осветени в цветовете на националните знамена на Украйна и България. Между другото, през 50-те години на ХХ в. украинският скулптор Михайло Парашчук, живял и творил в България от 1919 г. до смъртта си през 1963 г., най-активно е участвал във реставрация на фасадата на този театър, пострадала по време на Втората световна война.(УВести)