Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В НЕБЕТО НАД ЖИТОМИР ЗАГИНАХА ТРИМА УКРАИНСКИ ПИЛОТИ, СРЕД ТЯХ И ДЖУС

Киев, 26 август 2023.- Държавното бюро за разследване (ДБР) поема изясняване на резонансната авиокатастрофа, станала вчера в небето над Житомир (Централна Украйна), съобщава “Українська правда”.

Трима пилоти, летели с два учебни самолета L-39 чешко производство, са загинали. Сред тях е и станал известен в родината ни летец с позивна Джус – Андрий Пилшчиков (на снимката). Той, според различни източници, трябваше да бъде един от първите нашенци, които да полетят на F-16.

Новината за смъртта на Джус най-напред съобщи близкият му приятел Павло Поцелуев, а по-късно я коментира и президентът Володимир Зеленский.

“Мечтаехте за F-16 и чакахте новините за пристигането им. Обичахте своята птица и буквално живеехте в небето. Познанството ни не беше дълго, но съм ви благодарен за важните житейски уроци и устрема, който определено ще остане във ВВС и ще бъде двигател за важни промени на новото поколение пилоти. Вечна памет, Джус! Сега вие буквално ще държите небето ни”, написа Павло Поцелуев, който е ръководител на космическия проект “Alpha Centauri”.

Андрий Пилшчиков е пилотирал МиГ-29. Той е защитавал украинското небе от самото начало на руското нахлуване и участвал в противовъздушната отбрана на Киев.

От командването на украинските ВВС написаха: “С тъга съобщаваме, че на 25 август 2023 г. стана ужасна самолетна катастрофа в района на Житомир. По време на изпълнение на бойна задача в небето се сблъскаха екипажите на два бойно-учебни самолети L-39. Тримата пилоти, за съжаление, загинаха. Тече разследване. Сред загиналите е известният пилот от 40-та бригада на тактическата авиация с позивна Джус. Изказваме съболезнования на близките на загиналите. Това е болезнена и непоправима загуба за всички нас”.(УВести)