Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ ОТНОВО УДАРИ ПО УКРАИНСКИТЕ ДУНАВСКИ ПРИСТАНИЩА ИЗМАИЛ И РЕНИ

Киев, 16 август 2023.- От щаба на ВВС на Украйна съобщиха рано тази сутрин, че група руски дронове-камикадзе е навлязла в устието на река Дунав и се е насочила към речните пристанища в Измаил  и Рени , Одеска област, близо до границата с Румъния. Преди това е имало атака по Миколаивска област. Споменава се за 13 свалени дрона, но, за съжаление, за разлика от Миколаив, където всички “Шахеди” са свалени, в района на Дунава има улучвания.

Руснаците се целяха в складове със зърно. От снимките, разпространени от украинските медии, се вижда, че има разрушения.

На тези пристанища се падаше почти 1/4 от износа на зърно, преди Русия да се оттегли от подкрепеното от ООН споразумение за осигуряване на безопасен път за износ на украинско зърно през Черно море. Оттогава те се превърнаха в основен маршрут за износ, като зърното се изпраща с баржи до румънското черноморско пристанище Констанца, за да се транспортира по-нататък.

Руските атаки през юли-август т.г. по черноморските пристанища Миколаив и Одеса и дунавските пристанища Измаил и Рени доведе до повишаване на световните цени на храните.

Същевременно “Wall Street Journal” съобщи, че САЩ обмислят възможни “военни решения” за износа на зърно от Украйна. Вестникът цитира източници от Белия дом.

В момента се водят активни преговори за износ на селскостопански продукти в размер на около 4 млн. тона месечно между САЩ, Украйна и Турция, твърдят източниците на WSJ.

Военното министерство на САЩ реагира на статията на WSJ с коментират, че САЩ “не се стремят към война с Русия”, съобщава електронното издание “Mediapool”.(УВести)