Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НЕ ВСИЧКИ УКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ ЩЕ СЕ ВЪРНАТ В РОДИНАТА

Киев, 16 август 2023.- Ще остана в чужбина дори войната да завърши – така отговарят 17% от украинските бежанци, които в момента се намират в чужбина.

Това показват данните от социологическото проучване, извършено от Гражданската мрежа “Опора” в седем страни и отделно в Полша.

Според Олга Аайвазовска – координатор на политическите програми на тази структура, 55% от нашите бежанци успяват да поддържат стандарта (финансов, икономически), който са имали в Украйна преди войната, т.е., при тях промяна няма. По-добре са живеели в Украйна, отколкото сега в чужбина, 22% от допитаните. Същевременно 17% от анкетираните, намирайки се зад граница, дори са подобрили своето финансово положение и то значително.

На въпрос, ще се върнете ли в Украйна, 17% отговарят, че не планират дори войната да завърши.

Пани Олга твърди, че в момента в Украйна живее почти 33 млн. души. На окупираните територии останаха 1,5 млн. Но експертите от “Опора” не уточняват, дали става дума за земи, завзети от Московия след 24 февруари 2022 г., или в това число са включени Крим, Луганск и Донецк, контролирани от Москва след март 2014 г.

Населението на Украйна преди войната е било около 40 млн. В столицата Киев сега има над 3 млн. жители. Украинските бежанци в чужбина са 4-5 млн.(УВести)