Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЛИЗАНЕТО НА УКРАЙНА В НАТО В ЗАМЯНА НА ЧАСТ ОТ ТЕРИТОРИИТЕ Й Е НЕПРИЕМЛИВО

Киев, 16 август 2023.- Външното министерството на Украйна отговори на изказването на ръководител на кабинета на генералния секретар на НАТО, че на Украйна може да се наложи да направи териториални отстъпки, за да се присъедини към Алианса.

Олег Николенко

“Разговорите за присъединяване на Украйна към НАТО в замяна на част от украинските територии са абсолютно неприемливи, – заяви Олег Николенко – говорител на МВнР на Украйна. – Винаги сме приемали, че Алиансът, както и Украйна, не търгуват с територии. Съзнателното или несъзнателното участие на служители на НАТО във формирането на наратива за възможността Украйна да се откаже от своите територии играе в полза на Русия. В интерес на евроатлантическата сигурност е да се обсъждат начини за ускоряване на победата на Украйна и нейното пълноправно членство в алианса”.

Министерството на външните работи на Украйна се ангажира с по-нататъшно ползотворно сътрудничество със Секретариата на НАТО за постигане на тези цели, подчерта Николенко.

Вчера Стефан Йенсен – ръководител на апарата на генералния секретариат на НАТО, заяви, че Украйна може да бъде приета в алианса, след като се откаже от част от територията си. Но това решение може да бъде взето само от Киев, допълни чиновникът.

Думите на Йенсен, изречени по време на публична дискусия в норвежкия град Арендал, бяха цитирани от “Європейська правда”. Според него, в контекста на евентуалното членство на Украйна в Северноатлантическия алианс е важно да обсъдим как да направим това. “Мисля, че възможно решение за Украйна би могло да бъде в оказа от част от територията си”, каза той.

Йенсен, обаче, подчерта, че Украйна сама “трябва да реши кога и при какви условия да преговаря” за членство.

Дискусиите за бъдещия статут на Украйна в контекста на Алианса след войната вече са в ход и те като че ли включват варианта Киев да се откаже от част от територията си. “Не казвам, че това е начинът, по който трябва да стане. Но това би могло да бъде възможно решение”, смята Стефан Йенсен.(УВести)