Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЩО Е ТО УКРАИНСКИЯТ “НЕОНАЦИЗЪМ”? ПИШЕ ГО В УЧЕБНИК ЗА “ДОБРАТА” РУСКА ИМПЕРИЯ

София, 13 август 2023.- В Русия се появи нов учебник по история за периода след 1945 г. за 10-11 клас.

Учебникът бе представен преди дни с обяснение, че напълно са преработени и пренаписани главите, посветени на 70-те, 80-те, 90-те години на ХХ век и първото десетилетие на ХХI век, добавена е и част за “специалната военна операция”, сиреч, войната против Украйна.

Творбата бе изпратен абързо за печат, защото учебната година започва на 1 септември. Но какво точно пише вътре е известно единствено от брифинга и от откъслечни цитати в проправителствени медии.

Владимир Мединский

Ръководителят на колектива, написал учебника, е Владимир Мединский, който почти осем години бе министър на културата на Русия. По това време (2012-2020 г) излиза написаният преди негов тритомник “Митовете за Русия”, критикуван за непрофесионализъм, реваншизъм и насаждане на “приятни митове за Русия”.

През 2021 г. Владимир Путин назначи Мединский за свой съветник и председател на нова междуведомствено комисия за историческото просвещение. От 2013 г. той е председател на Руското военно-историческо общество и сега подготвя допълнително помагало за учениците от 5 до 11 клас за военната история и “военните операции” на Русия.

Ето няколко извадки от добавките в учебника по история, писани и от ректора на Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО) Анатолий Торкунов и имащи отношение към Украйна:

Анатолий Торкунов

– “Украинският неонацизъм е озлобено, национално, езиково и културно насилие на агресивно малцинство над мнозинството. До 2014 г. 80% от населението на Украйна бяха хора, за които руският език, руската култура бяха родни и те не се страхуваха да го декларират”;

– Технологиите за създаване на “украинофилско движение” и идеята за “антимосковска Рус” са тествани за първи път през XIX век в Галиция (Галичина – район с център Лвов, който Сталин прави част от СССР през 1939 г. и после след Втората световна война) в Австро-Унгарската империя, за да сдържат славяните, които исторически и културно гравитирали към Русия, доказвайки им, че те “не са руснаци, а отделен народ. В австрийските земи за първи път се поставят искания за премахване на “московците” и “московския език”;

– Независимостта на Украйна е определена като “така наречената”;

– В началото на XXI век Русия “предполагаше, че Студената война е минало” и че бъдещето е в развитието на “добросъседски отношения със САЩ и Запада”, но “засилването” на Русия в началото на 2000-те не устройваше САЩ;

– “Фикс идея на Запада беше да дестабилизира ситуацията вътре в Русия. Първо – по периметъра на границите му. За целта в бившите републики на СССР беше спонсорирана откровена русофобия. По-нататък според плана – въвличане на Русия в поредица от конфликти и “цветни революции”, разбалансиране на икономиката ѝ и промяна на властта с контролирана такава. Крайната цел не е особено скрита: това е разчленяването на Русия и контролът върху нейните ресурси”, пише в новия руски учебник по история за 10-11 клас.

Всичко това е пропаганда. Няма никакви доказателства кой е взривил “Северен поток”. Базата в Севастопол бе дадена през 2010 г. от Виктор Янукович – украински президент, под наем на Русия до 2042 г. Руските държавни активи на Запад са блокирани, а не конфискувани. Крим и Донбас са международно признати части от територията на Украйна, а не на Русия.

От в.”Дневник” (със съкращения)

Нашият коментар:

За 85,2% от украинските граждани майчин език е украинският, а за 14,8% – руският. Излиза, че тези над 85% от украинците са “неонацисти” – и те представляват не “озлобено” малцинство, а преобладаващо мнозинство, за което сегашната рашистка Русия е не “добрата” империя, империята на злото.