Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВСЕКИ УКРАИНСКИ ПРОБИВ НА ФРОНТА МОЖЕ ДА БЪДЕ РЕШАВАЩ

Киев, 12 август 2023.- Окупаторите са принудени да правят предислокация. А това изисква допълнителни резерви. Единственият начин да се сдобият с тях е да се спре настъплението в района на Бахмут, Купянск и Сватове (Източна Украйна).

Анализатори от американския Институт за изследване на войната (ISW) съобщават, че украинската армия успя значително да отслаби руските войски в западната част на Запорожка област, тъй като действията на украинците принуждават руснаците постоянно да пренасочват собствените си ресурси от едно място към друго. Затова в последния доклад на ISW се предполага, че всеки пробив на Въоръжени сили на Украйна (ВСУ), който може да се получи, има шанс да стане решаващ именно поради потенциалната деградация на окупационната армия.

Експертите твърдят, че украинските военни вече са постигнали забележителни тактически успехи в Запорожка област. Освен това, там руснаците нямат кой знае какви резерви, което означава, че ще трябва да провеждат повече странични предислокации, ако възнамеряват да укрепят силите си в този район на фронтовата линия.

Същевременно ISW признава, че всякаква предислокация е способна да отслаби допълнително руските отбранителни способности. Тъй като преместването може да попречи на настъпателните и отбранителните операции в определени сектори. В резултат на това силите, които Русия иска да използва като подкрепления, могат да деградират много бързо.

Друг проблем за окупаторите е, че те са включили основните си резерви в операциите по направленията Бахмут, Сватово и Купянск. И дори ако руското командване реши да се откаже от настъплението в тези райони, което цели да отвлече вниманието на ВСУ, все пак ще е необходимо известно време във фронтовата линия да не се образува “прозорец” или “пукнатина” за успешно провеждане на украинско настъпление.

Ето защо ISW допуска бъдеща деградация на руските сили на юг и в района на Бахмут. “Руските предислокации, вероятно, ще увеличат вероятността руските сили да трябва да се оттеглят на подготвени отбранителни позиции без значителна подкрепа в случай на украински пробив. Затова по-нататъшното отслабване на южната руска групировка създава възможности всеки украински пробив да бъде решаващ”, четем в доклада.

След трудно начало на настъплението си през първите числа на юни украинското командване се отказа от фронтален удар и предпочете да премине към изтощаване на руската армия чрез унищожаване с високоточно западно оръжие на логистиката и снабдяването й. Без патрони един “калашников” се превръща обикновена тояга, а един танк без гориво и снаряди – в купчина желязо.(УВести)

Унищожаването на руски кораб с морски катер-дрон-камикадзе