Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДНЕС МОСКОВИЯТА УДАРИ ПО КИЕВ, ЗАПОРИЖЖЯ, КОЛОМИЯ И ТО С “КИНЖАЛИ”

Киев, 11 август 2023.- Днес московитите са нанесли пет ракетни удара, като четири от тях – с трудни за сваляне аеробалистични крилати ракети “Кинжал”.

В района на Киев родната ПВО, очевидно с “Patriot”, свали един от “кинжалите”, но останалите са били насочени към населени места, където няма тези американски комплекси. Затова там има улучвания – в Запорижжя в един хотел, без жертви, но със 16 ранени и разрушения, в района на град Коломия, Ивано-Франкивска област, където е улучена селска къща близо до летището и е загинало момченце на осем години, което си е играло в двора. За други попадения не се съобщава, но, най-вероятно, е пострадало и военното летище край този град. Според говорителя на родните ВВС Юрий Игнат, врагът е искал да уцели по нашите млади пилоти, които ще бъдат изпратени да се обучават за F-16.

Днес врагът общо е нанесъл по територията на Украйна 24 авиационни удари и е извършил 37 обстрела с реактивните системи за залпов огън. Има жертви, ранени и разрушения.

Най-горещата точка на фронта е гр.Купянск в Харкивска област. Според нашия Генералния щаб, руснаците безуспешно са атакували в района на селата Синкивки и Иванивка. А президентът Володимир Зеленский заяви, че украинската армия държи инициатива и принуждава окупаторите да се отбраняват. Нашите са превзели градче Роботине (южно направление) – това е първата, най-трудната, отбранителна линия на руснаците, от което пътят води към Токмак и по-нататък към Мелитопол – важен ж.п. център, и Бердянск, който е на брега на Азовско море.

Междувременно, светът се възмути от днешното варварство на руските окупатори с жертви и много ранени и разрушения. От ООН казват, че в запорожкия хотел, ударен днес от московитите, са отсядали официални делегации на тази организация и на други международни организации, инспектирали Запорожката АЕЦ в Енергодар.

Днес е 534-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 252780 (+580 за един ден), самолети –315, хеликоптери – 313, танкове – 4290, БМП – 8318, артилерийски системи – 5043, средства за ПВО – 471, реактивни системи за залпов огън – 713, автомобили – 7511, дронове – 4197.(УВести)

Моментът от улучването на руска ракети в хотел в Запорижжя