Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАД ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ РУСКА ПРОПАГАНДА ИМА ОНЛАЙН В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2023

София, 10 август 2023.- Руската пропаганда в българските медии онлайн се е увеличила над три пъти през второто тримесечие на 2023 г. в сравнение със същия период на миналата година. Това става ясно от втория бюлетин на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ), която изследва пропагандата в Интернет, четем в сайта “Свободна Европа“.

Румен Радев

Нараснал е и броят на фалшивите новинарски сайтове, които препечатват невярна информация за войната в Русия и за ключови вътрешни политически събития като сформирането на кабинета “Денков“. Продължават да са активни и говорителите на руската пропаганда в България, които според доклада се стремят да адаптират готовите наративи от Москва към променливата реалност в страната.

Голяма част от дезинформацията идва от така наречените “сайтове-гъби“. Това са бързо появяващи се, краткотрайно живеещи и разпространяващи измислици сайтове, контролирани от наречената от ФХСИ “Машина“ за препечатване на фалшиви новини.

Фондацията казва, че тази “Машина“ е създадена през 2022 г. и е неразривно свързана с Информационна агенция “Блиц“.

Мартин Карбовски

“Тя включва над 370 анонимни квази-новинарски сайта с почти еднакъв дизайн и с идентично съдържание, които за изследвания период препечатват средно между 3 и 9 статии с проруско съдържание (което прави до 3500 пропагандни препечатки в пикови дни“, пишат авторите на доклада.

Общо 105 741 статии са установени като пропагандни за периода от 1 юни до 30 юни 2023 г. За сравнение за първите 5 месеца на миналата година броят им е бил около 36 000.

Основната теза, разпространявана, от “сайтовете-гъби” е това, че Русия печели войната в Украйна и руският президент Владимир Путин продължава да се радва на подкрепата на цялото общество. И двете твърдения не са верни, но са представени като факти в пропагандните публикации.

Освен фалшивите сайтове авторите на доклада обръщат внимание и на дейностите на така наречените “живи говорители“, които имат за задача „да облъчват не толкова сетивата, колкото интерпретациите на събитията“, се казва в бюлетина на ФХСИ.

Петър Волгин

Като говорители на руската пропаганда Фондацията определя Мартин Карбовски и Петър Волгин. Тя определя и някои политици като разпространители на невярна информация. Споменават, че активно следят медиийните изяви на президента Румен Радев, лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, както и лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Три са и темите, върху които се е фокусирала руската пропаганда в страната, в периода април-юни 2023 г. – въоръженият неуспешен опит за преврат на милитаризираната група “Вагнер“ на Евгений Пригожин, изборът на евроатлантическото правителство на Николай Денков, подкрепено от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, както и походите за мир и неутралитет в България, на които се веят руски знамена, пише “Свободна Европа“.