Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

САЩ СА ПРЕДОСТАВИЛИ НА УКРАЙНА ПОМОЩ В РАЗМЕР НА НАД $66 МЛРД.

Киев, 09 август 2023.- От началото на войната на Русия против Украйна САЩ са предоставили на украинската държава военна, финансова и хуманитарна помощ в размер на $66,2 млрд., съобщава The Washington Post.

Според публикацията, тази сума изглежда незначителна в контекста на целия бюджет за отбрана на Пентагона за 2023 г., който е $1,77 трлн. Но в сравнение с подкрепата на САЩ за други държави ангажиментът към Украйна е уникален. Например, през 2022-2023 гг. Израел ще получи от САЩ $8,6 млрд., Египет – $3,3 млрд., а Йордания – $2,9 млрд.

Майкъл О’Ханлън – старши научен сътрудник в института “Брукингс”, сравнява тези числа с ангажиментите на САЩ към западноевропейските страни в края на Втората световна война, известни като план “Маршал”. Тогава в срок от три години за подпомага възстановяването на икономиките на съюзниците си Вашингтон е на отпуснал почти $150 млрд. (с отчитане на инфлация).

Сега, поради това, че войната се проточи, обществената подкрепа на САЩ за финансирането на Украйна се разколеба, смятат изданието. Проучване на изследователския център “Pew Research Center” от юни показва, че 44% от републиканците смятат, че САЩ предоставят твърде голяма помощ на Украйна.

“Бихме могли да правим това (да подкрепяме Украйна – бел. ред.) дълго. Това не е икономически неизгодно. Но, вероятно, не е политически жизнеспособно”, допълва О’Ханлън, коментирайки резултатите.(УВести)