Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУБЛАТА ЗАЕДНО С ТУРСКАТА ЛИРА И АРЖЕНТИНСКОТО ПЕСО Е СРЕД НАЙ-СЛАБИТЕ ВАЛУТИ

Киев, 09 август 2023.- От началото на годината руската рубла е поевтиняла с 23% спрямо долара и в резултат се е превърнала в една от трите най-слаби валути на развиващите се пазари, съобщава Bloomberg.

В момента доларът се търгува на Московската фондова борса за 97 рубли и 77 копейки, а еврото – за 107 рубли и 31 копейки. Това е антирекордът от 24-25 март 2022 г. насам.

Така от началото на тази година рублата е станала с 23% по-слаба, което я прави една от трите най-слаби валути на развиващите се пазари, заедно с турската лира и аржентинското песо.

Една от причините за спада е значителният отлив на чуждестранна валута и влошаването на външнотърговските условия поради санкциите, наложени на Русия след авантюрата й в Украйна преди 532 дни.

Малко след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. курсът на долара на Московската борса достигна 120 рубли (а в обменните бюра – дори повече). Но след това валутният курс започна да се стабилизира, което продължи до 29 юни, когато валутите не само преминаха предвоенното ниво, но и достигнаха стойностите от 2014 г: – 50 рубли за долар и 52,7 рубли за евро.

Елвира Набулина

Причината за това рекордно укрепване на рублата се дължеше на строгите ограничения, наложени от Централната банка на Русия и председателя й Елвира Набулина (след което тя е била вкарана в санкционния списък на ЕС и САЩ). По-специално, руските фирми – износители бяха задължени да продадат значителна част от валутните си приходи в рамките на ограничен период, а продажбата на валута на граждани беше изобщо спряна.

Към средата на 2022 г. ограниченията постепенно бяха отменени и валутният курс отново започна да се повишава. Напоследък, обаче, от края на май 2023 г., руската валута непрекъснато поевтинява, за да стигне до днешните антирекорди.(УВести)

Нашата справка:

Всеки ден на войната против Украйна струва на Русия $1 млрд.